(VIDEO) UŽIVO DAN 101 GLAZJEV: SAD podstiču rat u Ukrajini zbog ekonomske koristi
Foto: AP

Optužbe

(VIDEO) UŽIVO DAN 101 GLAZJEV: SAD podstiču rat u Ukrajini zbog ekonomske koristi

Planeta -
Rezultat svakog rata u Evropi je velika dobit za Ameriku, u jačanju njenog geopolitičkog uticaja, a oni se drže svoje tradicije, kaže savetnk Vladimira Putina

MOSKVA - Savetnik za ekonomska pitanja ruskog predsednika Vladimira Putina, Sergej Glazjev, optužio je sjedinjene Američke Države da, iz lične ekonomske koristi, pokušavaju da zbog Ukrajine podstaknu vojni sukob između Rusije i evropskih zemalja.

Glazjev, u čijoj su nadležnosti i veze s Ukrajinom, rekao je da su SAD, kad je u pitanju njihov ekonomski i globalni položaj, profitirale u prošlosti iz ratova u Evropi.

"Oni (SAD) sada podstiču rat u Ukrajini, pošto su organizovale državni udar i postavili svoje ljude, da iskoriste Ukrajinu kao detonator protiv Rusije i Evrope", rekao je Glazjev novinarima u kazahstanskoj prestonici Astani. "U Ukrajini je sve veći haos, a taj haos se pojačava poprimajući obeležja globalne katastrofe", ocenio je ruski zvaničnik, pre nego što su Rusija, Belorusija i Kazahstan potpisale sporazum i obrazovale novi trgovinski blok.

Sergej Glazjev: SAD podstiču rat u Ukrajini da je iskoriste kao detonator protiv Rusije i Evrope Foto Beta
Sergej Glazjev: SAD podstiču rat u Ukrajini da je iskoriste kao detonator protiv Rusije i Evrope Foto Beta

Glazjev smatra da je situacija u Ukrajini "de fakto rat", preneo je Rojters. "Rezultat svakog rata u Evropi je velika dobit za Ameriku, u jačanju njenog geopolitičkog uticaja, a oni se drže svoje tradicije", rekao je Glazjev.

On je ocenio i da novi ukrajinski predsednik Petro Porošenko, može da se smatra legitimnim samo ako obustavi vojnu operaciju na istoku zemlje.

16.15 - Rusija je danas uputila zahtev ukrajinskoj vladi da obustavi vojnu akciju protiv proruskih snaga na istoku Ukrajine i pozvala SAD i Evropu da izvrše pritisak na Kijev kako bi se "sprečila katastrofa" u toj bivšoj sovjetskoj republici, saopštilo je rusko Ministarstvo spoljnih poslova."Još jednom zahtevamo od vlasti u Kijevu da prekinu bratoubilački rat i pokrenu nacionalni dijalog sa svim političkim snagama i predstavnicima ukrajinskih regiona", navodi se u saopštenju ruskog Ministarstva, a preneo je Rojters.

Pjotr Porošenko Foto Reuters

16.05 - Sada je sasvim zvanično: kralj čokolade, milijarder Pjotr Porošenko, je nov predsednik Ukrajine. Svi glasački listići s predsedničkih izbora, koji su održani 25. maja, prebrojani su i ishod je očekivan jer je Porošenko ubedljivo prednjačio otkako je počelo prebrojavanje. Konačni bilans njegove pobede je 54,7 posto glasova, saopštila je Centralna izborna komisija Ukrajine, prenosi RIA Novosti. Na drugom mestu je bivša premijerka Julija Timošenko sa 12,81 posto glasova, a na trećem ekstremista Oleg Ljaško sa 8,32 posto glasova.Zvanična inauguracija biće 2. ili 3. juna.

15.47 - Uspešno održani predsednički izbori razvejali su mit o fašističkoj i antisemitskoj Ukrajini, izjavio je na konferenciji za novinare šef Informativne službe Ministarstva spoljnih poslova Ukrajine Jevgenij Perebijnis. On takođe smatra da su izbori raspršili ideološku platformu za pobunu u samozvanoj Donjeckoj i Luganskoj narodnoj republici, a koju "tako aktivno podržava Ruska Federacija".

15.35 - Vlasti u Kijevu produžile su zabranu letova ka Donjecku, javlja Intervaks. Sletanje na međunarodni aerodrom u Donjecku biće zabranjeno do 2. juna, saopštile su nadležne vlasti. Zabrana je uvedena 26. maja zbog borbi.

15.17 - Šef ruske diplomatije Sergej Lavrov izjavio je da međunarodna zajednica treba da pojača napore usmerene na poštovanje sporazuma o Ukrajini. "Mi ne namećemo nikakve konkretne oblike. Ali osećamo potrebu da međunarodna zajednica uloži zajedničke napore", kazao je Lavrov, prenosi Itar-Tass.

14.59 - U Berlinu će sutra biti održan tripartitni sastanak Rusije, EU i Ukrajine o ukrajinskom dugu za gas Rusiji, javlja Itar-Tass. Na dnevnom redu je predlog Evropske komisije o načinu na koji će Kijev otplatiti Moskvi dug, kazao je komesar za energetiku EU Ginter Etnger.

14.38 - Vršilac dužnosti predsednika Ukrajine Aleksandar Turčinov kaže da je spreman da uvede vanredno stanje u Donbasu. "Ranije o tome nismo mogli da govorimo jer ne bismo mogli da sprovedemo predsedničke izbore", kazao je on.

http://www.youtube.com/watch?v=4Pb4gjCDkHc

14.00 - Vršilac dužnosti predsednika Ukrajine Aleksandar Turčinov potvrdio je da je kod Slavjanska oboren helikopter ukrajinske armije. Poginulo je svih 14 članova posade, među kojima je i jedan general, javlja Raša tudej. Turčinov je kazao da je poginuo general-major ratnog vazduhoplovstva Sergej Kuljčickij.

General Sergej Kuljčickij, Foto Printscreen Twitter
General Sergej Kuljčickij, Foto Printscreen Twitter

Helikopter se srušio kod sela Andrejevke i trenutno se tamo vode borbe. I savetnik ministra policije Ukrajine Anton Geraščenko potvrdio je da je oboren helikopter ukrajinske vojske. Helikopter je prevozio smenu za vojnike koji su stacionirani na obližnjem brdu Karačunu.

http://www.youtube.com/watch?v=m0ZXROZynZg

13.24 - Pred Vrhovnom radom u Kijevu počeo je spontani protest građana zbog specijalne vojne operacije koju su vlasti u Kijevu pokrenule protiv pristalica federalizacije na jugoistoku zemlje. Organizacija Antimajdan objavila je na Jutjubu snimak sa skupa.

Navi Pilej: Kijev da se suzdrži od preterane upotrebe sile Foto Reuters
Navi Pilej: Kijev da se suzdrži od preterane upotrebe sile Foto Reuters

13.11 - Kijev treba da se suzdrži od korišćenja preterane sile u Ukrajini, izjavila je Visoki komesar UN za ljudska prava Navi Pilej. "Pozivam ukrajinske vlasti da se postaraju da se ne koristi preterana sila i diskriminacione akcije, kao i da se izbegnu dejstva koja mogu da naškode civilima", rekla je ona.

http://www.youtube.com/watch?v=ZnUFBoQ-X1Y

13.00 - Ukrajinska vojska od jutros granatira Slavjansk i obližnji Kramatorsk, čime je nastavila masovnu vojnu operaciju na istoku zemlje, javljaju lokalni mediji. "U Kramatorsku i Slavjansku je pokrenuta vojna operacija punog obima. Na tom području se čuje intenzivna pucnjava, a iznad gradova se vidi gusti crni dim", javila je lokalna novinska agencija Ostrov. O tome izveštava za Rašu tudej izveštava Pola Siler.

12.28 - Tela 33 ruskih državljana nalaze se među pobunjeničkim borcima koji su poginuli u ponedeljak, saopšteno je CNN-u iz mrtvačnice Donjecke Narodne Republike.

12.20 - U Donjecku je odjednom buknuo sukob, javlja dopisnica Raše tudej Pola Siler. Administrativna zgrada je evakuisana, a pripadnici samoodbrane zauzimaju položaj u zgradi i oko nje. Kao da neko navaljuje na zgradu, javlja ona. Naredili su nam da odemo niz ulicu, poslednji je njen tvit.

Sergej Lavrov Foto Reuters

12.10 - Rusija ne može da bude izolovana, što je pokazao nedavni Međunarodni ekonomski forum u Sankt Peterburgu, odgovorio je šef ruske diplomatije Sergej Lavrov predsedniku SAD Baraku Obami, koji je juče rekao da je Amerika uspešno izolovala Rusiju na međunarodnoj sceni. "Dozvolite mi da kažem, da biste razumeli da li su uspeli da izoluju rusiju ili ne bilo je dovoljno da posetite sanktpeterburški međunarodni ekonomski forum, da vidite ogroman broj gostiju iz raznih zemalja i osetite atmosferu ovog događaja", kazao je Lavrov, prenosi RIA Novosti.

12.03 - Proruske snage oborile su ukrajinski vojni helikopter iznad Slavjanska, u jeku borbi oko tog grada na istoku Ukrajine, javlja AP i Raša tudej. Slavjansk je postao epicentar sukoba proruskih snaga i ukrajinske vojske poslednjih sedmica.

10.47 - Vlasti u Kijevu objavile su da među poginulima u poslednja tri dana borbi koje su se vodile oko Donjecka ima ruskih državljana sa severnog Kavkaza, odnosno iz Čečenije, Ingušetije i Dagestana, kao i Srba i Ukrajinaca, piše hrvatski Večernji list.

Deca iz Slavjanska u zbegu Foto AP
Deca iz Slavjanska u zbegu Foto AP

10.28 - Ukrajinska armija nastavila je da granatira grad Slavjansk i od jutros je deset osoba povređeno, a reke žena i dece pokušavaju da napuste grad. Ukrajinske snage ne granatiraju samo položaje boraca samoodbrane, već podjednako i civilne ciljeve, pa žrtava među civilima ima u svim gradovima. Žene i deca iz Slavjanska traže utočište u obližnjim manastirima Ruske pravoslavne crkve, izveštavaju agencije.

10.16 - krajinske vlasti nisu dozvolile novinaru radija "Komersant FM" Pjotru Parhomenku da izveštava iz Ukrajine, javlja Komersant. Parhomenko je vraćen s kijevskog aerodroma bez objašnjenja. "Čekao sam oko sat vremena, a onda su mi saoptili da mi je zabranje ulaz jer ne mogu da potvrdim cilj svoje posete", rekao je novinar.

Vjačeslav Ponomarjev: Pustićemo posmatrače OEBS odmah posle provere Foto Fonet/AP
Vjačeslav Ponomarjev: Pustićemo posmatrače OEBS odmah posle provere Foto Fonet/AP

10.00 - Samoproklamovani narodni gradonačelnik Slavjanska Vjačeslav Ponomarjev potvrdio je da njegovi borci drže četvoricu posmatrača OEBS i da će ih pustiti odmah posle bezbednosne provere. Predsednik Švajcarske i šef OEBS-a Didije Burkhalter oštro je kritikovao zadržavanje posmatrača na istoku Ukrajine kao "čin sabotaže" i pozvao na njihovo "momentalno i bezuslovno" oslobađanje.

Pjotr Porošenko traži da SAD i EU štite Ukrajinu
Pjotr Porošenko traži da SAD i EU štite Ukrajinu

09.42 - Pobednik na predsedničkim izborima u Ukrajini Pjotr Porošenko založio se za stvaranje "novog bezbednosnog saveza sa SAD i EU", javlja Itar-Tass. Porošenko je rekao da bi sporazum trebalo da bude zaključen u bliskoj budućnosti da bi "zaštitio zemlju u vojnom smislu".

09.34 - Svi ukrajinski vojnici u vojnoj bazi u Lugansku, oko 80 njih, položili su oružje i predali ga antivladinim snagama, javlja Pola Siler, dopisnica ruskog TV kanala Raša tudej.

Nepomirljivi: Vitalij Čurkin i Jurij Sergejev
Nepomirljivi: Vitalij Čurkin i Jurij Sergejev

09.23 - Ambasadori Rusije i Ukrajine sukobili su se prošle noći na sednici Saveta bezbednosti UN povodom talasa nasilja na proruskom istoku Ukrajine, a obojica su pozvala Savet bezbednosti da prekine nasilje. Ambasador Rusije Vitalij Čurkin je rekao da bi Savet bezbednosti trebalo da pozove Ukrajinu da prekine "vojni haos" i "prizna potrebu da uzme u obzir interese svih građana te zemlje". Ukrajinski ambasador Jurij Sergejev pozvao je Savet bezbednosti da zahteva da Rusija povuče svoje vojnike i paravojne grupe iz Ukrajine.

Vitalij Čurkin: Veoma smo zabrinuti, ruski građanin je među zadržanim posmatračima Foto Fonet
Vitalij Čurkin: Veoma smo zabrinuti, ruski građanin je među zadržanim posmatračima Foto Fonet

08.50 - Rusija predlaže hitno angažovanje generalnog sekretara Ujedinjenih nacija Ban Ki-muna u nastojanju da se razreši kriza i zaustavi nasilje na istoku Ukrajine, saopštio je stalni predstavnik Rusije u UN Vitalij Čurkin. "Veoma smo zabrinuti zbog incidenata sa dve grupe posmatrača OEBS-a. Ruski građanin je jedan od njih", rekao je Čurkin na sednici Saveta bezbednosti UN u sredu.

08.37 - Ruski ministar inostranih poslova Sergej Lavrov poručio je američkom državnom sekretaru Džonu Keriju da ukrajinska prelazna vlada mora odmah da prekine svoju "kaznenu operaciju" na jugoistoku zemlje.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja