ZNALI ZA SVAKI RAZGOVOR: Izrael prisluškivao Klintona

Njuzvik

ZNALI ZA SVAKI RAZGOVOR: Izrael prisluškivao Klintona

Planeta -
Saznanje o stavu SAD i Sirije u pregovorima "dalo Izraelu veliku prednost, što je omogućilo da bude ispred u mirovnim pregovorima

TEL AVIV - Magazin Njuzvik piše da je Izrael prisluškivao telefonske razgovore između bivšeg predsednika SAD Bila Klintona i drugih lidera tokom kritičnih faza bliskoistočnih mirovnih pregovora 1999. godine, prenose izraelski mediji.

U izveštaju, koji se poziva na knjigu britansko-izraelskog političkog naučnika Aharona Bregmana "Ukleta pobeda: Istorija Izraela i okupiranih teritorija", se navodi da su izraelski obaveštajci prisluškivali razgovore između Klintona i pokojnog sirijskog predsednika Hafeza el-Asada.

U knjizi se citiraju transkripti telefonskih poziva i piše da je Izrael slušao razgovore između Asada i sirijskog šefa diplomatije u SAD, kao i razgovore između Klintona i bivšeg izraelskog premijera Ehuda Baraka. Bregman takođe piše o navodnom pismu bivše državne sekretarke SAD Madlen Olbrajt i Barakovog prethodnika premijera Benjamina Netanijahua.

Ona je nastojala da uveri Netanijahua da će "SAD voditi pomni proces konsultacije s Izraelom" u vezi s a svakim mogućim sporazumom s Arapima",kako prenosi izraelski list "Haarec". Bregman konstatuje da je saznanje o stavu SAD i Sirije u pregovorima "dalo Izraelu veliku prednost, što je omogućilo da bude ispred u mirovnim pregovorima i da zna šta da očekuje i da manevriše u skladu s tim." "Njuzvik" je nekoliko puta pisao o navodnoj izraelškoj špijunaži ui SAD i da ona traje decenijama, iako su obe zemlje to porekle.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track