UŽIVO DAN 103: Puca se kod Donjecka, ranjeno dete!
Foto: AP Photo

Nasilje besni

UŽIVO DAN 103: Puca se kod Donjecka, ranjeno dete!

Planeta -
Deca su smeštena u letnje kampove, a njihovo izvlačenje usledilo je pošto je 7 mališana povređeno u granatiranju stambene četvrti

DONJECK, SLAVJANSK - Pucnjava, eksplozije i razmena vatre zabeleženi su jutros na obodu Donjecka, nedaleko od sela Horošovo, prenele su RIA Novosti pozivajući se na TV Rusija 24.

Ruski elektronski mediji prenose i da je istovremeno došlo i do sukoba na međunarodnom aerodromu.

12.15 - Jedno dete je ranjeno u borbama koje su trajale čitavu noć i jutro u predgrađu Donjecka i u selu Avdijivka, javlja "Glas Rusije".

"Došlo je do sukoba između lokalnih snaga za samoodbranu i ukrajinske Nacionalne garde u distriktu Kirša kod aerodroma u Donjecku. Jedna devojčica je ranjena kada je pogođena gelerom tokom granatiranja dela grad koji se zove Žovtnevi Rudnik", saopštila je pres služba samoproglašene "Narodne Donjecke Republike".

10.49 - Američki predsednik Barak Obama planira da se u sredu u Poljskoj sastane sa novoizabranim ukrajinskim predsednikom Petrom Porošenkom, objavila je Bela kuća.

Četvorodnevno Obamino evropsko putovanje otpočeće u Varšavi, gde će prisustvovati obeležavanju 25-godišnjice prvih slobodnih post-komunističkih izbora. Tom prilikom Obama bi trebalo, osim sa Porošenkom, da se sretne s većim broj lidera zemalja Istočne i Centralne Evrope, prenosi AP. Komemoraciji Dana D u Normandiji planira da prisustvuje i ruski predsednik Vladimir Putin ali, kako se ističe u saopštenju Bele kuće, američki predsednik ne planira tom prilikom nikakav formalan bileteralni susret s njim.

Mališani iz Slavjanska stigli na KrimDeca koja su evakuisana iz Slavjanska na istoku Ukrajine, gde su u toku borbena dejstva između ukrajinske vojske i proruskih separatista, stigla su na Krim.

Deca su smeštena u letnje kampove, izjavio je krimski ministar informisanja Dmitrij Polonski za Itar-Tass. On je rekao da krimske vlasti čine sve što je u njihovoj moći da se deca osećaju dobro na Krimu, koji se, podsetimo, odnedavno pripojio Rusiji. U ovom trenutku ne mogu svi kampovi omladinskog centra Artek primiti decu iz objektivnih razloga, tako da su deca koja su stigla iz Slavjanska smeštena u institucije koje će biti adaptirane tako da im bude udobno u njima, dodao je Polonski.

Prema nezvaničnim podacima, na Krim je juče stiglo oko 200 dece iz Slavjanska. Jedna od osoba koje su pratile grupu dece Olga Gadjatskaja rekla je da su na Krim stigle 172 osobe, od kojih su 25 odrasli, a ostali deca uzrasta između osam i 16 godina. Još jedna mala grupa stigla je u dečji centar Artek na Krimu i ova deca su kasnije odvedena u drugi kamp. Nije bilo problema kada je grupa prelazila granicu između Ukrajine i Rusije, dodala je Gadjatskaja.

Podsetimo, sedmoro dece povređeno je u Slavjansku, kada su ukrajinske oružane snage granatirale stambeni deo grada, javio ruski komesar za prava dece Pavel Astahov.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja