NEVEROVATNA IZJAVA POLICIJE U PAKISTANU: Kamenovanje trudnice je uobičajeno ubistvo!
Foto: AP

Svirpei zločin ispred zgrade Vrhovnog suda

NEVEROVATNA IZJAVA POLICIJE U PAKISTANU: Kamenovanje trudnice je uobičajeno ubistvo!

Planeta -
Ovo je uobičajen slučaj ubistva, kao i svi drugi slučajevi ubistva i treba ga posmatrati u kontekstu pakistanskog društva", rekao je nadzornik policije Zulfikar Hamid

ISLAMABAD - Pakistanska policija negirala je danas da se ponašala nemarno jer nije sprečila kamenovanje trudne Pakistanke ispred zgrade Vrhovnog suda u Lahoreu, opisavši taj događaj kao uobičajeni način ubistva.

Farzana Igbal (25), kamenovana je i na smrt ispred zgrade Vrhovnog suda u Lahoreu, jer se udala za čoveka kog je volela, protiv volje svoje porodice, a kako je njen suprug kasnije izjavio, policija je mirno stajala i ništa nije učinila da je zaštiti.

Farzanu, rođenu Parvin, napalo je i ubilo više od 20 ljudi, među kojima su bili njen otac i brat. Parvinin otac Muhamed Azim, priveden je na licu mesta, a jos četvorica, uključujući ujaka, dvojicu rođaka i vozača, uhapšeni su kasnije istog dana.

Nadzornik policije Zulfikar Hamid, branio je ponašanje svojih ljudi, rekavši da je jedan od njih oteo pištolj od jednog napadača, ali je tvrdio da je gomila bila suviše velika da bi policija uspela da spreči ubistvo.

On je, takođe, optužio strane medije da su netačno opisali ono što se dešavalo, preneo je AFP.

"Ovo je uobičajen slučaj ubistva, kao i svi drugi slučajevi ubistva i treba ga posmatrati u kontekstu pakistanskog društva", rekao je Hamid.

"Strani mediji pogrešno opisuju taj slučaj kao kamenovanje, ne znajući istorijat dve porodice, koji nije dobar i koji je rezultirao incidentom", dodao je on.

Hamid je, takođe, optužio Parvininog muža Muhameda Igbala da je izbegao kaznu pošto je ubio prvu ženu i da je Parvin pobegla s njim iako je bila venčana s jednim rođakom.Igbal, koji je u četvrtak priznao da je prvu ženu zadavio jer se zaljubio u Parvin, rekao je za AFP da želi da njeni napadači budu "ubijeni ciglama".

Igbal je uspeo da izbegne zatvorsku kaznu zbog ubistva prve žene, jer mu je, prema kontroverznim pakistanskim rodbinskim zakonima sin oprostio to što je učinio.Slučaj se dodatno iskomplikovao kada je branilac Mansur Han Afridi, na sudu izneo da je Igbal oteo Parvin pre dve godine, dok je još bila udata za svog rođaka Mazhara Ikbala, kao i da je pre toga posećivao dok njen muž nije bio kod kuće.

Parvin je ubijena ispred suda, gde je krenula da svedoči u Igbalovu odbranu, posto ga je njena porodica optužila za otmicu i prisilno venčanje.

Bestidan i brutalan način na koji je ubistvo izvedeno, usred dana, u centru drugog po veličini pakistanskog grada, izazvalo je bes aktivista za zaštitu ljudskih prava i javnosti širom sveta.

U delovima Pakistana, pretežno muslimanskoj državi sa 180 miliona stanovnika, od žena se očekuje da pristanu na ugovoreni brak, a odbijanje može da znači "ubistvo iz časti".

Mnoge pakistanske porodice smatraju da je za ženu nečasno da se zaljubi i sama izabere muža.Aktivisti za zaštitu ljudskih prava strahuju da bi isti zakoni po kojima je Igbar izbegao kaznu, mogli da se primene i na Parvinine ubice.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track