Obama sledeće nedelje u Evropi: Varšava, Brisel i Pariz
Foto: AP

Zvanična poseta

Obama sledeće nedelje u Evropi: Varšava, Brisel i Pariz

Planeta -
Sukobi Istoka i Zapada zbog pripajanja Krima Rusiji verovatno će biti u fokusu čitave Obamine turneje, tokom kojeg će on posetiti Poljsku, prisustvovati Samitu sedam najrazvijenijih zemalja sveta u Belgiji i proslavi 70. godišnjice iskrcavanja saveznika u Normandiji

VAŠINGTON - Američki predsednik Barak Obama sutra stiže u Evropu, gde će tokom sledeće nedelje posetiti Varšavu, Brisel i Pariz, a očekuje se da će tom prilikom ponovo ukazati na protivljenje SAD potezima Rusije tokom ukrajinske krize i umiriti nervozne američke saveznike podsećajući ih da im SAD "drže leđa".

Sukobi Istoka i Zapada zbog pripajanja Krima Rusiji verovatno će biti u fokusu čitave Obamine turneje, tokom kojeg će on posetiti Poljsku, prisustvovati Samitu sedam najrazvijenijih zemalja sveta u Belgiji i proslavi 70. godišnjice iskrcavanja saveznika u Normandiji, prenela je agencija AFP.

Očekuje se da bi tokom obeležavanja Dana D u Francuskoj moglo da dođe do potencijalno neprijatnih susreta između Obame i ruskog predsednika Vladimira Putina, čiju je vladu poslednjih meseci Obama pokušavao da izoluje u svetu zbog ukrajinske krize.

Bela kuća insistira na tome da nikakav zvanični susret između dvojice lidera nije planiran.

Američki predsednik će se tokom svog boravka na evropskom tlu takođe susresti sa liderima Evropske unije, koji se još oporavljaju od šoka koji je izazvalo jačanje desnice na izborima za Evropski parlament, održanih u nedelju 25. maja.

U Poljskoj će Obama prisustvovati proslavi 25 godina od prvih slobodnih izbora posle pada komunizma. "Veoma je moćno podsetiti se kako je poljska demokratija odnela pobedu", izjavio je Obamin savetnik za nacionalnu bezbednost Ben Rouds.

"Predsednik će tom prilikom razmotriti aktuelnu situaciju i potrebu da SAD i Evropa zauzmu isto stajalište kad je reč o bezbednosti u istočnoj Evropi, kao i da podrže demokratske vrednosti i sve one koji teže tim vrednostima. Na tu neophodnost posebno ukazuju dogadaji u Ukrajini poslednjih meseci", istakao je Rouds.

Obama će se u Varšavi prvi put susresti sa novoizabranim predsednikom Ukrajine Petrom Porošenkom, kojem će, kako se očekuje, izraziti podršku u naporima da svoju zemlju izvuče iz političke i ekonomske krize.

Krajem nedelje, u četvrtak, Obama će u Parizu prisustvovati svečanoj večeri sa francuskim predsednikom Fransoa Olandom, da bi se sledeći dan zaputio u Normandiju na proslavu Dana D, gde će ručati sa više stranih lidera, uključujući i Putina.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track