Preminula ćerka čuvenog britanskog ratnog premijera Vinstona Čerčila
Foto: AP

Generacija koja odlazi

Preminula ćerka čuvenog britanskog ratnog premijera Vinstona Čerčila

Planeta -
Baronesa Meri Soums bila je poslednja od petoro dece Vinstona Čerčila

LONDON - Meri Soums, ćerka bivšeg britanskog premijera Vinstona Čerčila, preminula je u 92. godini, saopštila je danas njena porodica.

Kako je saopštio njen sin, Nikolas Soums, baronesa je preminula sinoć u svom domu posle kraće bolesti.

"Bila je izuzetan pisac i vodila izuzetan život, posebno angažovanjem u ratu, i deo je generacije koja odlazi", naveo je Nikolas Soums, poslanik konzervativaca. On je ukazao da mu je majka umrla uoči obeležavanja 70 godina od iskrcavanja savezničkih snaga u Normandiji, 6. juna.

Meri Soums, rođena 15. septembra 1922. godine, bila je najmlađa i jedina preživela ćerka od petoro dece Vinstona Čerčila.

Pratila je više puta svog oca na putovanjima u inostranstvo, uključujući i sastanak u Potsdamu, održan posle pobede saveznika u Evropi. Na tom sastanku su bili i američki predsednik Hari Truman i sovjetski lider Josif Staljin.

Udala se za konzervativnog političara, barona Kristofera Soumsa, sa kojim je imala tri sina i dve ćerke. Napisala je memoare i biografiju o svojoj majci Klementini Čerčil.

Čerčil je umro u 90. godini 1965. Bio je britanski premijer u vreme rata 1940-1945. godine, a potom i od 1951-1955. godine.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track