ZLOČIN: Više od 800 beba bačeno u septičku jamu doma za neudate majke!

Otkrivena masovna grobnica

ZLOČIN: Više od 800 beba bačeno u septičku jamu doma za neudate majke!

Planeta -
Nevenčane majke u Irskoj su slali u domove, koje su vodile katoličke časne sestre, kaznjavajući ih za neželjenu trudnoću u vanbračnoj zajednici, kako bi "poštedeli" njihove porodice sramote vanbračnog deteta

Tela do 800 dece su pronađena u septičkoj jami na lokaciji gde je nekada bio dom za neudate majke i njihovu decu u irskom gradu Tuam.

Lokalna istoričarka Ketrin Korless pronašla je zapise o smrti dece u ustanovi koja je jednostavno zvana "dom" i koja je radila od 1925. do 1961. godine, kada je zatvorena i napuštena. Grobnicu je otkrila grupa od dečaka koji su primetili ljudske ostatke kroz ispucali beton.

Kuća strave
Kuća strave

Septička jama nalazi se na mestu gde je nekada bilo Glavna zgrada doma, nedaleko od igrališta i novogradnje .Nevenčane majke u Irskoj su slali u domove, koje su vodile katoličke časne sestre, kaznjavajući ih za neželjenu trudnoću u vanbračnoj zajednici, kako bi "poštedeli" njihove porodice sramote vanbračnog deteta.Majke su tamo gubile sva prava na svoju decu, koja su po pravilu išla na usvajanje, često u porodice preko okeana u SAD. Žene u ovim ustanovama su primoravali na rad bez plate, dve do tri godine kako bi se iskupile za svoje grehe .

Nevine žrtve
Nevine žrtve

Stope smrtnosti beba u "domu" je bila zapanjujuća, kao što je ujedno bio i slučaj u sličnim domovima za neudate majke.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track