RODI ME, MAJKO, SREĆNU: Kako je Letisija od Španije postala kraljica!
Foto: Reuters

Njen život je bajka

RODI ME, MAJKO, SREĆNU: Kako je Letisija od Španije postala kraljica!

Planeta -
Uspešna učenica, studentkinja, novinarka, princeza i majka... Život princeze Letisije stvarno je kao iz bajke
1 / 5 Foto: AP

Bivša novinarka, voditeljka vesti, magistar audio-vizuelnih komunikacija, često etiketirana i kao najlepša zvanica, najelegantnija princeza i španska ikona stila, Letisija Ortiz Rokasolano, dobila je i novu titulu za koju se očekuje da će biti upamćena upravo po njoj - kraljica Letisija od Španije.

Naime, pošto je španski kralj Huan Karlos u 76 godini odlučio da abdicira u korist sina Felipea, kraljevsku titulu dobila je i Felipeova supruga, princeza Letisija.

Devojački Letisija Ortiz Rokasolano rođena je 15.9 1972. u Sanatorio de Minjor u Oviedu kao prva od tri ćerke Hesusa Ortiaza Alvareza i Palome Rokasolano. Roditelji su odlučili da devojke moraju da prodube obrazovanje, pa je Letisija dve godine išla i u muzičku školu, a nekoliko godina i na balet. U školi je bila poznata kao neumorno dete s neverovatnom sposobnošću da se izrazi i komunicira.

Buduća kraljica je spontana taman koliko treba: sa mladom obožavateljkom u Beču  Foto Reuters
Buduća kraljica je spontana taman koliko treba: sa mladom obožavateljkom u Beču Foto Reuters

Zato ne čudi što se Leticija kasnije, pre udaje za princa Felipea, otisnula u novinarske vode, radila za prestižne medije. Izveštavala je o američkim predsedničkim izborima i ratu u Iraku. Osim toga , njen otac Hesus Ortiz je također bio novinar, pa joj je taj poziv bio u krvi.

Letisija je diplomirala informacione nauke i novinarstvo na Madridskom univerzitetu Komplutense i ima magistarski iz audio-vizuelnih komunikacija. Dok je studirala radila je za novine, a karijeru je nastavila u ABC i agenciji EFE, španskom dopisništvu ekonomskog programa "Blumberg".

Ubrzo je dobila posao u njuz desku CNN-a, pa je prešla na TVE gde počinje da vodi jutarji program i druge emisije, a baš pre nego što se verila za princa Felipea postala je voditeljka dnevnika Teledario 2, najgledanijoj emisiji u Španiji.

U svojoj novinarskoj biografiji može da se pohvaliti da je 2000. godine izveštavala iz Vašingtona s predsedničkih izbora, u sepbembru 2011. uživo se javljala iz Njujorka posle terorističkih napada na kule bliznakinje, a 2003. izveštavala je o ratu u Iraku.

Letisija je pre Felipea već imala propali brak, a nije ni kraljevske krvi, ali kraljevska porodica ju je prihvatila baš zato što je obrazovana moderna žena od karijere. Princ Felipe i Letisija venčali su se 22. maja 2004. godine u katedrali Santa Maríja la Real de la Almudena u Madridu, a televizijski prenos njihovog venčanja gledali su milioni ljudi.

Princ Felipe i popularna voditeljka najgledanijih vesti Teledario 2 upoznali su se na večeri kod njenih koleta sa TVE. Njena kaijera bila je na vrhuncu i upravo je uspešno izveštavala o izlivanju nafte. Uskoro su dobili dve devojčice, Leonor ima 9, a Sofija 7 godina.

Nova princeza brzo se privikla i na kraljevske obveze, pa je pratila supruga na putovanjima, a i preuzela je brigu o socijalno osetljivima i bori se za prava dece, obrazovanje i kulturu. Zgodna, odmerena i obrazovana, zadobila je simpatije Španaca, ali i šire svetske javnosti, koja joj tepa zbog decentnog stila, koji baš uvek odlično prilagodi situaciji.

Sa ćerkama: Leonor ima 9, a Sofija 7 godina Foto Reuters
Sa ćerkama: Leonor ima 9, a Sofija 7 godina Foto Reuters

Nije ni čudo da su je sunarodnici upravo zbog lepote i elegancije proglasili modnom ikonom, a časopis "Veniti fer" jednom od deset najbolje obučenih žena na svetu.

Jedina mrlja na njezinoj blistavoj profesionalnoj i privatnoj biografiji je knjiga objavljena 2010. "Letisija Ortiz - republikanka na dvoru kralja Karlosa I.", čija je autorka 54-godišnja Isidre Kunil Sanz. Ona je pisala o Letisijinim tajnim ljubavnicima i braku s Alonsom Gererom, koji joj je bio učitelj.

Opisala je Letisiju kao osobu koja ima izrazitu odbojnost prema crkvi i monarhiji, čak joj je pripisala i abortus, što je u katoličkoj Španiji izazvalo negativne reakcije. Sanzova je tvrdila da je sve to zasnovano na podacima tajne službe CNI, ali i kraljevska prodica i CNI su to odmah demantovali.

I za kraj... Fotografija iz snova.

I na kraju... svaka devojčica bi joj pozavidela. Felipe i Leticija, Foto AP
I na kraju... svaka devojčica bi joj pozavidela. Felipe i Leticija, Foto AP

(Kurir/Tportal)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track