UŽIVO 111 DAN SLAVJANSK: Granatirana crkva, poginula devojčica!
Foto: AP

Građanski rat u Ukrajini

UŽIVO 111 DAN SLAVJANSK: Granatirana crkva, poginula devojčica!

Planeta -
Centar grada je upravo pod artiljerijskom paljbom. Jedna od granata je eksplodirala blizu zgrade gradske vlade

SLAVJANSK - Ukrajinska vojska granatira centar grada Slavjanska, u regionu Donjecka u istočnoj Ukrajini, izjavila je portparolka gradonačelnika Slavjanska Stela Horoševa. Projektili ispaljeni sa položaja ukrajinske vojske pogodili su centar grada. Stradala je kupola crkve i obližnja kuća izgrađena u 19. veku u kojoj je poginula devojčica. Prema podacima Gradskog saveta u poslednjeim napadima poginulo je pet civila.

Ukrajinske snage granatiraju reone Artema i Mašmeta. U napadima na grad koristi se teška artiljerija i višecevni raketni bacači sistema "grad".

"Centar grada je upravo pod artiljerijskom paljbom. Jedna od granata je eksplodirala blizu zgrade gradske vlade", rekla je ona za Itar-Tass. Za sada nema izveštaja o žrtvama.

Portparolka je kazala da je komunikacija mobilnim telefonima otežana i da postoje ozbiljni problemi sa pijaćom vodom.

http://www.youtube.com/watch?v=IAz-fvZt3WQ
http://www.youtube.com/watch?v=k_VkrNMO_P8

Proruske snage uspele su da obore jedan ukrajinski helikopter.

http://www.youtube.com/watch?v=QslIjYeD1y4

19.52 - Novi ukrajinski predsednik Petro Porošenko izjavio je danas da želi da se do kraja naredne nedelje okončaju borbe na istoku Ukrajine, saopšteno je iz Porošenkovog kabinata posle njegovog razgovora s ruskim ambasadorom u Kijevu. "Treba da okončamo operacije ove nedelje", rekao je posle susreta u Kijevu sa ambasadorom Rusije u Ukrajini Mihailom Zurabovom, ambasadorom Ukrajine u Nemačkoj Pavlom Klimkinom i predstavnicom OEBS-a Hajdi Taljavini. Ukrajinski predsednik rekao je da će se pregovori tri strane održavati svaki dan dok se ne usaglasi plan za vraćanje mira u istočnu Ukrajinu. "Svaki dan dok ljudi ginu, svaki dan dok Ukrajina plaća tako visoku cenu, to je neprihvatljivo", rekao je Porošenko. "Zato treba uspostaviti red na granicama Ukrajine, kako bi bila garantovana sigurnost svih ukrajinskih građana koji žive u Donjeckoj oblasti, nezavisno od njihovih političkih opredeljenja", dodao je ukrajinskii predsednik.

19.29 - Stalni predstavnik Rusije u Ujedinjenim nacijama, Vitalij Čurkin rekao je danas da je siguran da američke bezbednosne službe prisluškuju njegovu kancelariju i telefon.Čurkin je, međutim, za rusku televiziju dodao da ne mari baš mnogo zbog prisluškivanja, jer se seća vremena "hladnog rata"."Potpuno sam siguiran da je moj mobilni telefon prisluškivan - to je očigledno i imam to na umu. Mi imamo neke tajne prostorije, pa s kolegama mogu da diskutujem u poverljivoj atmosferi. Čak i ako me ne prisluškuju, ipak takvu mogućnost imam na umu", poručio je Čurkin, prenosi Itar-Tas s.

18:48 - SAD će poslati vojnu poć Ukrajini od 48 miliona dolara. pentagon je doneo odluku da na teren pošalje vojne savetnike koji bi ocenili razvoj programa praktične saradnje ukrajinske i vojske SAD.

18:29 - U Slavjansku se formiraju redovi za vodu. Ukrajinske snage i dalje granatiraju centar grada. Pogođena zgrada SBU i okolne stambene četvrti. Nema ni struje.

17:59 - Šef komiteta Državne Dume za međunarodna pitanja Aleksej Puškov rekao je da Ruska Federacija mora da razmisli o uvođenju mehanizma sankcija za one koji budu kršili ljudska prava, i posebno prava ruskih državljana i novinara koji deluju u inostranstvu.

16:58 - Policija i druge bezbednosne službe primile su dojavu o postavljenoj bombi na kijevskoj železničkoj stanici. Stanica je evakuisana, a posle pretrage ispostavilo se da je dojava bila lažna. U trenutku dojave na stanici se nalazilo 600 ljudi.

16:36 - Ukrajinska artiljerija je pogodila stambene zgrade, fabriku nameštaja, jedan restoran i komunikacioni centar. Na trgu koji je bio meta napada se nalazilo mnoštvo građana nakon upravo završene nedeljne liturgije.Na udaru ukrajinske artiljerije jutros se našlo i mesto Semjonovka, u blizini Slavjanska.

15:47 - Prema rečima Vladislava Seleznjeva, rukovodioca pres službe antiterorističke operacije, spasilačke ekipe pronašle su tela još dvojice članova posade nedavno oborenog ukrajinskog aviona "An 26" koji je pao kod Slavjanska. On je dodao i da su, od osam pilota i članova posade, petorica poginula, a trojica su spašena ali su teško ranjena.

Foto: AP
Foto: AP

14.49 - Proruski pobunjenici u Ukrajini, koji se bore protiv vlade u Kijevu, izveli su dosad najžešći napad na međunarodni aerodrom u Lugansku, na istoku zemlje, javio je AFP, pozivajući se na vojni izvor. Napad je počeo sinoć, neposredno posle inauguracije novoizabranog ukrajinskog predsednika Petra Porošenka, i nastavljen je jutros, rekao je taj izvor i dodao da na strani branilaca aerodroma nije bilo žrtava. Aerodrom, koji je već neko vreme zatvoren zbog sukoba, jedno je od retkih mesta u toj oblasti koje nije pod kontrolom separatista.

"Jasno je da pobunjenici pokušavaju da unište zgradu koja kontroliše snabdevanje aerodroma strujom", kazao je preko telefona Frans presu pripadnik ukrajinskih snaga zaduženih za bezbednost aerodroma. "To je prvi napad ove vrste. Dosad je bilo samo manje razmene vatre", kazao je on.Proruski separatisti proglasili su u maju nezavisnost "Luganske narodne republike", skoro istovremeno kad i susedne "Donjecke narodne republike". Dve oblasti su poprište sukoba između ukrajinskih snaga i pobunjenika, u kojima je od polovine aprila ubijeno više od 200 ljudi.

Foto: Reuters
Foto: Reuters

14.30 - Nemački ministar spoljnjih poslova Frank-Valter Štajnmajer izjavio je danas, uoči šastanka sa ruskim šefom diplomatije Sergejem Lavrovim, da će samo "suštinski" razgovori između Moskve i Kijeva doprineti okončanju krize u Ukrajini.

On je rekao da je rešenje još daleko, ali da nadu uliva nekoliko stvari kao što su nedavni predsednički izbori u Ukrajini, održani 25. maja, ili prvi susret ruskog i ukrajinskog predsednika. "Ali pravi napredak može biti postignut samo kada dođe do direktnih, suštinskih razgovora između Moskve i Kijeva", kazao je Štajnamjer. "To će biti naša poruka kada poljski ministar spoljnjih poslova Radoslav Sikorski i ja budemo razgovarali sa ruskim šefom diplomatije Lavrovim u utorak u Sankt Peterburgu", dodao je on.Sastanak je ugovoren u januaru na marginama bezbednosne konferencije u Minhenu pre izbijaja krize u Ukrajini, ali situacija u toj zemlji će biti glavna tema razgovora, najavio je prošle nedelje portparol nemačkog ministarstva spoljnjih poslova.Štajnmajer je, takođe, apelovao na ukrajinsku vladu da očuva "osećaj razmere" u vojnim operacijama protiv pobunjenika ."Rezultat vojnih operacija u istočnoj Ukrajini ne sme biti da separatisti privuku veći broj članova", istakao je on.Ministar Štajnmajer je dodao da "je u tako napetoj situaciji mudro upotrebljavati vojna sredstva oprezno i sa osećajem za razmeru".

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja