VESELJE USRED KRIZE: Porošenko postao deda
Foto: AP

Dobra vest iz Ukrajine

VESELJE USRED KRIZE: Porošenko postao deda

Planeta -
Odmah nakon inauguralne ceremonije, „kralj čokolade“ saopštio novinarima da su njegov najstariji sin Oleksij (29) i Julija Porošenko dobili dečaka

KIJEV - Novi predsednik Ukrajine Petro Porošenko, koji je u subotu zvanično stupio na tu funkciju na ceremoniji u Vrhovnoj radi, istog dana je postao deda po prvi put. Međutim, umesto veselja, dan su obeležile borbe, koje i dalje besne u istočnim oblastima.Gotovo odmah nakon inauguralne ceremonije, na prijemu u umetničkom centru Mistetskij arsenal u Kijevu, „kralj čokolade“ saopštio je novinarima da su Oleksij i Julija Porošenko, tajkunov najstariji sin i njegova supruga, dobili sina.Na istoku napetoIstovremeno, u Slavjansku, glavnom gradu oblasti Donjeck, koja je proglasila nezavisnost od ostatka Ukrajine, vojska je nastavila s granatiranjem i opsadom u okviru antiterorističke operacije protiv proruskih separatista.- Centar grada je upravo pod artiljerijskom paljbom. Jedna od granata je eksplodirala blizu zgrade gradske vlade - rekla je portparolka gradonačelnika Slavjanska Stela Horoševa.Iako zasad nema podataka o žrtvama, poručila je da je situacija veoma napeta. Komunikacija sa svetom van Slavjanska zbog opsade je postala gotovo nemoguća i faktički jedina veza su im postali mobilni telefoni, ali je veliki problem loš signal. Prema njenim rečima, postoji još veća opasnost. Naime, sve ozbiljniji nedostatak pijaće vode, a nju imaju samo oni koji su napravili zalihe ili imaju svoje bunare.- Većina grada nema ni struju, a ukrajinska vojska noću koristi svetleće projektile - saopštila je Horoševa.Kriza ne popuštaKijev nastavlja kaznenu operaciju u istočnoj Ukrajini, i to uprkos obećanju ukrajinskog predsednika Petra Porošenka da će u regionima Donjecka i Luganska biti uspostavljen mir. Inače, sin „kralja čokolade“ Oleksij, koji je nedavno postao otac, poslanik je regionalnog saveta Viničine oblasti, iz koje je njegov otac i izabran u ukrajinski parlament 2012. godine. On je najstarije dete predsednika Ukrajine, koji sa suprugom Marinom, kardiologom po struci, ima još troje dece, blizance Jevheniju (14) i Oleksandru (14) i sina Mikhajla (13).

Porodica na okupu... Petro i Marina Porošenko sa decom
Porodica na okupu... Petro i Marina Porošenko sa decom

Loran Fabijus
Loran Fabijus

Evropa poručila Porošenku da usporiFABIJUS: UKRAJINI NIJE MESTO U EUŠef francuske diplomatije Loran Fabijus juče je izjavio da evropske zemlje nisu spremne da prime Ukrajinu u EU. Komentarišući inauguralni govor predsednika Porošenka, francuski političar ocenio ga je kao preuranjen.- Ukrajinski predsednik Petro Porošenko održao je proevropski govor, možda i previše jer zemlje EU nisu spremne da prime Ukrajinu u svoju uniju - rekao je Fabijus.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track