ŠEF POLJSKE DIPLOMATIJE: Evropi prete rasparčavanje i okupacija
Foto: Rojters

Tmurne prognoze

ŠEF POLJSKE DIPLOMATIJE: Evropi prete rasparčavanje i okupacija

Planeta -
Dakle, najgorim vremenima XIX i XX veka. U toj situaciji prioritet je da se važna zemlja poput Rusije vrati normalnoj međunarodnoj saradnji, kaže Radoslav Sikorski

VARŠAVA - Šef poljske diplomatije Radoslav Sikorski upozorio je da Evropi preti povratak politici aneksija, rasparčavanja i okupacija. "U Evropi nam preti povratak politici aneksija, rasparčavanja i okupacija, dakle najgorim vremenima XIX i XX veka. U toj situaciji prioritet je da se važna zemlja kao što je Rusija vrati međunarodnom pravu i normalnoj međunarodnoj saradnji", kazao je danas Sikorski poljskom radiju.

Po oceni poljskog ministra poverenje u Rusiju i u odnosima sa SAD vraćaće se teško, ako je to uopšte i moguće. "U međunarodnim odnosima se teško dela ako nema osnovnog poverenja da će druga strana učiniti to što njen lider govori", kazao je poljski ministar.

Sikorski i šef nemačke diplomatije Frank Valter Štajnmajer sreću se danas u Sankt Peterburgu sa ruskim ministrom inostranih poslova Sergejem Lavrovim, na redovnom sastanku tzv. Kalinjingradskog trougla a jedna od glavnih tema, kako je najavio domaćin sastanka, biće Ukrajina.

Štajnmajer, Sikorski i Lavrov sreću se prvi put u okviru kalinjingradske trilaterale otkako je Rusija anektirala Krim a Ukrajinci izabrali novog predsednika. Kalinjingradska trilaterala inače datira iz 2011. godine. "Zajednička nemačko-poljska poruka biće da je izbor šefa države u Ukrajini već u prvom krugu dao moćan demokratski mandat. Izbor ličnosti koja nije kontroverzna i koja može da bude prihvatljiva i za istočnu i za zapadnu Ukrajinu daje šanse za rešenje sukoba u Ukrajini. Sada se radi o tome da se te šanse iskoriste", kazao je uoči sastanka portparol Sikorskog Marćin Vojćehovski.

Šef poljske diplomatije najavio je ranije da će današnji susret u Sankt Peterburgu biti prilika da Nemačka i Poljska iznesu svoje argumente drugoj strani ali i da se Rusija upozori šta joj preti ako nastavi da krši međunarodno pravo i finansira "terorizam" u Ukrajini.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track