(VIDEO) NEZVANI GOST: Na prag mu doplutao ogromni interkontinentalni projektil
Foto: Print Skri

Poplave u Sibiru

(VIDEO) NEZVANI GOST: Na prag mu doplutao ogromni interkontinentalni projektil

Planeta -
Postoji i teorija da je ova velika metalna cev svemirskog porekla, a drugi kažu da je u svakom slučaju toksična i opasna
1 / 3 Foto: Printscreen RT

Jeste da su se tokom poplava na Balkanu pomerila minska polja u BiH pa je čoveku u Prijedoru po dvorištu plutala kanta puna ručnih bombi, ali samo u Rusiji poplava može da vam na kućni prag donese ogromni interkontinentalni balistički projektil. Ili barem nešto što podsjeća na to, pišu ruski mediji i blogeri pošto se u jednom selu u regiji Altaj pojavio tajanstveni metalni objekat.

Otkriće je uzbunilo selo Malougrenjevo u blizini grada Bijski u Altaju na zapadu Sibira, na području koje su zahvatile katastrofalne poplave. Voda je donela metalnu konstrukciju do kuće saobraćajnog policajca, a onda su počele glasine i nagađanja.

U roku od nekoliko sati pojavile su se razne teorije, a najpopularnija kaže da je velika metalna cev – svemirskog porekla. Naime, povremeno rakete koje se lansiraju s kosmodroma u Bajkonuru preleću sada poplavljeno područje, pa su neki seljani došli do zaključka da to mora da je odbačeni deo raketnog motora, najverovatnije od lansiranja rakete Proton-M u maju.

Pošto na objektu nema tragova sagorevanja raketnog goriva, drugi "teoretičari" su zaključili da je reč o delu rastavljenog interkontinentalnog balističkog projektila, koji je bio zakopan negde u okolini. Oni misle da ga je poplava iskopala i donela u Malougrenjevo.

Ubrzo se pojavio i strah bi "projektil" mogao da bude toksičan i opasan, pogotovo pošto se slika proširila internetom. Opšti zaključak je da je objekat vrlo opasan i da vlasti nesumnjivo zataškavaju svoj gaf, piše Raša tudej i dodaje da istina uopšte nije tako spektakularna.

Aleksej Jaskin, profesor raketne nauke, objasnio je da je reč o praznom telu raketnog motora.

"Verujem da je zaostao iz sovjetskog doba u hemijskoj fabrici u Bijsku. To je prazno telo bez raketnog goriva i ne predstavlja nikakvu opasnost. Takvi tankovi dobro dođu u domaćinstvu kao cisterne za vodu ili skladišta, a ako se ukopaju u zemlju, mogu služiti i kao septičke jame", poučio je Jaskin zainteresovane.

Lokalne vlasti su za portal Sibnet.ru objavile da nema ama baš nikakve tajne u vezi s ogromnom cevi i da ona pripada nekom lokalnih stanovnika.

"Hteo je da je iskoristiti kao tank za vodu. Našao ga je na otpadu i dovukao u dvorište. Na nas nije pao nikakav deo rakete, a policija se time bavi samo zato što ga je voda donijela pred kuću policajca", odbrusio je predstavnik lokalnih vlasti.

Ali, u "raketnom porieklu" velike cevi postoji mrvica istine. Stručnjaci kažu da je to rezervoar za gorivo interkontinentalnog balističkog projektila.

Hemijska fabrika u Bijsku, najvećem gradu u tom području, punila je raketno gorivo, a završetkom trke u naoružanju i pošto su presušile narudžbine ministarstva odbrane, devedesetih godina prošlog veka preostala je gomila neiskorišćenih rezervoara.

"Fabrika u Bijsku upotrebljavala je takve rezervoare za rakete, a sada kada im nisu potrebni, prodaju ih", kaže Tatjana Ždanova, čija je porodica kupila jednu takvu cev.

Rezervoar je otplutao s dva psa, koja su se sakrila unutra Foto Printscreen RT
Rezervoar je otplutao s dva psa, koja su se sakrila unutra Foto Printscreen RT

"Našu je odnela poplava. Razbila je ogradu i otplutala sa sve psima koji su se sakrili unutra", rekla je Ždanova za Sibnet.ru. Dodala je i da porodica razmišlja da organizuje aukciju za taj rezervoar sada kada je postao tako slavan.

Teške kiše izazvale su velike poplave na jugu Sibira, gde je u nekoliko oblasti proglašeno vanredno stanje. Oko 12.000 ljudi moralo je da napustiti svoje kuće, a najgore je pogođena oblast Altaj.

Stanovnike Malougrenjeva i dalje više brine povlačenje vode nego čudnovati predmeti koje nosi sa sobom. Selo od nekih 2.500 stanovnika sada je potpuno prazno.

Uprkos teškoj situaciji, "raketa" koju nosi voda i njima je popravila raspoloženje. Dva psa koja su se sklonila u spremnik nazvali su Belka i Strelka, po dva mnogo slavnija primerka psećeg roda koja su na početku svemirske ere bili prva dva živa bića koja su otišla u svemir i uspešno se vratila na Zemlju.

(Kurir/Tportal)

http://www.youtube.com/watch?v=3AOSiLgsYpM

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track