AL KAIDA OSVAJA IRAK: Pobunjenici opljačkali Mosul uzevši turske državljane za taoce!

Crne zastave džihada

AL KAIDA OSVAJA IRAK: Pobunjenici opljačkali Mosul uzevši turske državljane za taoce!

Planeta -
Pripadnici pokreta Islamska država Irak i Levant (ISIS) oteli su zgradu turskog konzulata u Mosulu i drže 48 turskih državljana, među kojima su konzul, članovi specijalnih jedinica i troje dece. Iz Mosula je izbeglo 500 hiljada civila.

TIKRIT - Ponovno se zaoštrava stanje u Iraku, stotine hiljada ljudi beži iz Mosula, drugog najvećeg grada u zemlji, pošto su ga osvojili pobunjenici, pripadnici pokreta Islamska država Irak i Levant (ISIS), ogranka Al Kaide.

Pobunjenici su nakon osvajanja Mosula zauzeli Tikrit, rodno mjesto svrgnutog Sadama Huseina, udaljeno samo 150 kilometara od Bagdada, preneo je Rojters.

Pripadnici pokreta Islamska država Irak i Levant (ISIS) oteli su zgradu turskog konzulata u Mosulu i drže 48 turskih državljana, među kojima su konzul, članovi specijalnih jedinica i troje dece.

Iz Mosula je izbeglo 500 hiljada civila.

Turski šef diplomatije Ahmet Davutoglu poručio je da će ta zemlja uzvratiti ukoliko bude povređen bilo ko od njenih građana i diplomata zatočenih u Mosulu.

"U ovom trenutku pokušavamo da smirimo situaciju vodeći računa o bezbednosti naših građana. Ne želim da bude nesporazuma. Ukoliko bilo ko od naših građana i diplomata bude povređen na bilo koji način, žestoko ćemo uzvratiti", rekao je Davutoglu.

Stanovništvo Mosula je reklo da su džihadisti stavili svoje crne zastave na zvanične zgrade i da su preko megafona pozivali građane da napuste grad.

Mnoge policijske stanice su zapaljene, a stotine zatvorenika je oslobođeno.

Lokalne vlasti tvrde da su borci Al Kaide opljačkali banke u gradu, da je nestalo 425 miliona dolara.

ISIS kontroliše značajan deo teritorije u istočnoj Siriji i zapadnog i centralnog Iraka, u kampanji da uspostavi sunitsku militantnu enklavu i "očisti prostor od otpadnika".

Tikrit je 150km severno od Bagdada, i nadomak zatvorene rafinerije Baiji, najveće u toj državi, s kapacitetom prerade od 310,000 barela dnevno.

Ujedinjene nacije i SAD, čije su se snage pre dve godine povukle iz Iraka, upozorili su da se radi o još jednoj pretnji ne samo Iraku nego celom regionu.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track