(VIDEO) ZLOČIN: Gledajte kako ukrajinska artiljerija civile u Slavjansku gađa zapaljivim bombama!
Foto: AP

Strahota!

(VIDEO) ZLOČIN: Gledajte kako ukrajinska artiljerija civile u Slavjansku gađa zapaljivim bombama!

Planeta -
Rusija je optužila Ukrajinu zbog ove upotrebe zabranjenog oružja, prvog od početka uskoba na istoku Ukrajine
1 / 4 Foto: Printskrin Yt

SLAVJANSK - Ukrajinska vojska granatirala je Semjonovku, prigradsko naselje Slavjanska, zapaljivim bombama, a Ministarstvo inostranih poslova Rusije optužilo je Ukrajinu zbog upotrebe tog zabranjenog oružja, javljaju agencije.

"U sredu uveče na Semjonovku su ispaljene zapaljive bombe. One su eksplodirale na niskoj visini i izazivaju požar na nekoliko nivoa", rekao je sagovornik agencije.

Čim su ispaljene zapaljive bombe, nekoliko kvartova u Semjonovki je počelo da gori.

http://www.youtube.com/watch?v=lKRqVXg9gXc

http://www.youtube.com/watch?v=Q4P_Cref0EM

Pored toga, u toku je napad iz minobacača i višecevnih raketnih sistema „Grad“.

Ovo je prvi put da su zapaljive bombe upotrebljene u građanskom ratu na istoku Ukrajine. One su često punjene materijalima čija je upotreba zabranjena međunarodnim zakonima, kao što je beli fosfor.

Semjonovka se nalazi istočno od Slavjanska, a zbog svog dobrog strateškog položaja postala je jedan od glavnih centara konflikta. Zbog toga se od početka oružanih sukoba za nju bore ukrajinska armija i narodna vojska, a selo je konstantno meta artiljerijskih napada.

Ministarstvo inostranih poslova Rusije optužilo je Ukrajinu zbog upotrebe ovog zabranjenog oružja.

"Ukrajinske snage i neonacisti koriste zabranjeno oružje protiv stanovnika Slavjanska, granatiraju izbeglice i ubijaju decu", objavio je na Tviteru Konstantin Dolgov, komesar za ljudska prava, demokratiju i vladavinu prava Ministarstva inostranih poslova Rusije.

"(Predsednik Ukraine Petar) Porošenko ne ispunjava svoje obećanje da će prekinuti kaznenu vojnu operaciju i otvoriti bezbedne humanitarne koridore za izbeglice", objavio je Dolgov u drugom tvitu.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track