OBAMA: SAD spremne za vojnu akciju protiv džihadista u Iraku!

Vraća vojsku u Bagdad

OBAMA: SAD spremne za vojnu akciju protiv džihadista u Iraku!

Planeta -
Obama je najavio "kratkoročne hitne akcije koje moraju da se vojno urade u Iraku" i da njegov tim za nacionalnu bezbednost razmatra sve opcije

VAŠINGTON - Američki predsednik Barak Obama izjavio je danas da ne isključuje nijednu opciju, pa ni vojnu, kao pomoć vladi u Bagdadu kako bi se sprečilo da džihadisti steknu uporište u Iraku.

"Ne isključujem ništa", rekao je Obama na pitanje da li SAD razmatra udare bespilotnim letilicama ili bilo koju drugu akciju u zaustavljanju pobune džihadista, prenela je agencija Rojters.

U obraćanju novinarima u Beloj kući, posle susreta sa australijskim premijerom Tonijem Abotom, Obama je rekao da "SAD ima interes da se pobrine da džihadisti ne steknu uporište u Iraku".

Obama je najavio "kratkoročne hitne akcije koje moraju da se vojno urade u Iraku" i da njegov tim za nacionalnu bezbednost razmatra sve opcije.

SAD je spreman da preduzme vojnu akciju ukoliko se preti njegovim nacionalno-bezbednostnim interesima, naveo je Obama.

Kerni pojasnio: Vazdušni udari umesto kopnnih snaga!

SAD ne razmatraju slanje kopnenih snaga u Irak da pomognu u gušenju pobune u toj zemlji, izjavio je danas portparol Bele kuće Džej Kerni.

Predsednik SAD Barak Obama je ranije rekao da ne isključuje nijednu opciju da se pomogne Iraku da iskoreni nasilje.

Kerni je, međutim, objasnio da je Obama hteo da kaže da ne isključuje vazdušne napade, prenosi Rojters.

Najviši zvaničnici NATO i Velike Britanije takođe su saopštili da ne planiraju da se vojno angažuju u Iraku zbog toga što su ekstremisti sunitskih muslimana zauzeli veći deo severnog Iraka i krenuli prema Bagdadu.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track