POSLEDNJI BEDEM ODBRANE: Iračani lopatama prave tvrđavu 25 km od Bagdada!
Foto: Rojter

DŽihadisti nadiru punom parom

POSLEDNJI BEDEM ODBRANE: Iračani lopatama prave tvrđavu 25 km od Bagdada!

Planeta -
Brigadirni general Saad Man rekao je da je iračka vojska "pokrenula novi plan da zaštiti Bagdad, koji se sastoji od raspoređivanja snaga, jačanja obaveštajnih napora i korišćenja tehnologije poput osmatračkih balona i kamera i druge opreme

BAGDAD - Vojnici naoružani lopatama prave utvrdu 25 kilometara severno od Bagdada, dok drugi stražare na novim kontrolnim punktovima, jačajući odbranu iračke prestonice od mogućeg napada ekstremista.

U velikoj ofanzivi, koju predvode ekstremisti grupe Islamska država Iraka i Levanta (ISIL), uz, kako navodi AFP, pristalice pogubljenog iračkog predsednika Sadama Huseina, zauzeti su veliki delovi severnog i severni delovi centralnog Iraka.

Ekstremisti su došli na oko manje od 100 kilometara od Bagdada, podstičući bojazni žitelja iračke prestonice da grad mogao biti sledeći, iako su ekstremiste snage bezbednosti potisle još dalje severno, čime se napad na glavni grad Iraka čini malo verovatnim.

Portparol ISIL-a Abu Mohamed al-Adani najavio je da će njegovi borci krenuti ka Bagdadu i Karbali, gradu jugozapadno od prestonice, koji se smatra jednim od najsvetijih mesta kod šiita.Veliki ajatola Ali al-Sistani, vrhovni šiitski verski vođa, pozvao je juče Iračane da uzmu oružje protiv sunitskih ekstremista koji marširaju ka gradu.

Kamioni sa stotinama dobrovoljaca su među velikim brojem vozila koja prolaze kroz ključni kontrolni punkt severno od Bagdada.Dobrovoljci su pevali patriotske pesme na putu ka obližnjem centru za obuku.

Brigadirni general Saad Man rekao je za AFP da je iračka vojska "pokrenula novi plan da zaštiti Bagdad", koji se sastoji od "većeg raspoređivanja snaga, jačanja obaveštajnih napora i korišćenja tehnologije poput (osmatračkih) balona i kamera i druge opreme".

Irački premijer Nuri al-Maliki, koji je u petak posetio Samaru, rekao je da mu je vlada dala neograničena ovlašćenja da se obračuna sa ekstremistima iz grupe ISIL.Ekstremisti su zauzeli proteklih dana velike gradove Mosul i Tikrit.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track