(FOTO) TAJNA SUROVOG DIKTATORA: Odgovoran za smrt miliona ljudi, a slikao cvetiće i pejzaže!
Foto: Reddit

Umetnik u duši

(FOTO) TAJNA SUROVOG DIKTATORA: Odgovoran za smrt miliona ljudi, a slikao cvetiće i pejzaže!

Planeta -
Ja sam umetnik, a ne političar. Jednom kada se poljsko pitanje reši, želim da završim svoj život kao umetnik, rekao je godinama kasnije Hitler

Laici će se složiti da su u pitanju prelepe slike talentovanog umetnika, za kojeg ste sigurno čuli, ali ne u umetnosti. Njegovo ime je Adolf Hitler.

Istoričarka umetnosti Brigita Švarc je izjavila kako je Hilter bio opsednut politikom koliko i umetnošću, ali da je bizarna slika koju je on lično kreirao o sebi imala fatalne posledice po njega.

Ipak, pre nego što je pokušao da zavlada svetom, Hitler je pokušao da postane slikar. Godinama je pokušavao da živi od svog umetničkog rada i naslikao je stotine dela koja je prodavao.

Međutim, nije nije bio uspešan. Dva puta je pokušao da upiše bečku Akademiju lepih umetnosti i oba puta je bio odbijen.

Komisija je smatrala da mladi Adolf ima više talenta kao arhitekta nego kao slikar i čak mu je sugerisano da proba da upise arhitektonsku školu.

Hitler ih nije poslušao. Bio je ubeđen da će se proslaviti kao slikar i pokušao je da zaradi prodajući ručno rađene razglednice na kojima subili prikazani poznati prizori Beča u kome je u to vreme živeo.

"Ja sam umetnik, a ne političar. Jednom kada se poljsko pitanje reši, želim da završim svoj život kao umetnik", rekao je godinama kasnije Hitler.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track