Dodik: Do kraja života boriću se za nezavisnost Republike Srpske!
Foto: Dragan Kadić

U susret oktobarskim izborima

Dodik: Do kraja života boriću se za nezavisnost Republike Srpske!

Planeta -
Lider SNSD-a tvrdi da je u jačanje RS "uložio sav svoj politički potencijal", te da je spreman da sve svoje preostale životne ideje uloži u nezavisnost RS

BANJALUKA - Predsednik Republike Srpske i lider Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) Milorad Dodik optužio je danas opoziciju u RS da vodi probosansku politiku.

"Izbori u oktobru će biti na priči o probosanski i prosrpski orijentisanim političkim partijama u RS, odnosno opozicionim partijama koje misle da grade BiH i nama koji mislimo da treba istrajati na konceptu jačanja autonomije Republike Srpske do njene nezavisnosti", rekao je Dodik novinarima u Banjaluci.

On tvrdi da će period do 2018. godine biti ključan za status RS i da mu je "žao što je opozicija prihvatila mentorstvo određenih međunarodnih faktora". Prema Dodikovim rečima, opozicioni lideri Mladen Bosić, Mladen Ivanić i Dragan Čavić nameravaju da "transferišu moć ka institucijama BiH i da razgrade RS".

Lider SNSD-a tvrdi da je u jačanje RS "uložio sav svoj politički potencijal", te da je "spreman da sve svoje preostale životne ideje uloži u nezavisnost RS".

"Ako to narodu ne valja, neka biraju druge, samo što se ovaj put neće moći kajati", poručio je Dodik. On je saopštio da će on biti kandidat vladajuće koalicije za predsednika RS, dodavši da će na vreme biti saopšteno i ko će biti kandidat te koalicije za člana Predsedništva BiH.

Dodik je ocenio da je potvrđivanje optužnice protiv direktora Agencije za istrage i zaštitu (Sipa) Gorana Zupca politički obračun sa srpskim kadrovima u Sarajevu. "To potvrđuje nakaradnost sistema u BiH, koja je sklepana od međunarodne zajednice.

Optužnica je politički obračun onih koji posredstvom Suda i Tužilaštva BiH žele da modeliraju BiH", kazao je Dodik, dodajući da je to "neprihvatljivo i nedopustivo". Dodik je ponovio da Tužilaštvo i Sud BiH nemaju ustavnu poziciju, već da su to institucije koje je nametnula međunaroda zajednica.

Sud BiH juče je potvrdio optužnicu protiv direktora Sipa Gorana Zupca, koji se tereti da se tokom građanskih protesta u Sarajevu 7. februara oglušio o zahteve da angažuje specijalnu jedinicu Sipa na zaštiti zgrade Predsedništva BiH.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track