Iran i svetske sile počeli da sastavljaju nacrt dogovora

Nuklearni program Teherana

Iran i svetske sile počeli da sastavljaju nacrt dogovora

Planeta -
Iranski ministar spoljnih poslova rekao da "fundamentalni nesporazumi" nastavljaju da dele Iran i predstavnike velikih sila - Britanije,Kine, Francuske, Rusije, SAD i Nemačke

BEČ - Iran i svetske sile počeli su u četvrtak izradu nacrta sveobuhvatnog sporazuma o nuklearnom programu Teherana, ali još predstoje mnoge nerešene tačke, saopštio je iranski ministar spoljnih poslova Mohamad Džavad Zarif.

"Počeli smo polako da sastavljamo nacrt finalnog dogovora, ali još ima mnogo razlika" oko njegovog teksta, citirala je iranska agencija ISNA Zarifove reči.

"To ne znači da smo postigli sporazum", dodao je on, preneo je AFP.

Zarif je u Beču rekao da "fundamentalni nesporazumi" nastavljaju da dele Iran i predstavnike velikih sila - Britanije,Kine, Francuske, Rusije, SAD i Nemačke.

On je, međutim, dodao da su se dve strane dogovorile da dokument nazovu "Generalni zajednički plan akcije", prenosi AFP.

Najnovija runda pregovora Irana i šest sila koja je počela u ponedeljak u Beču do sada je bila "veoma teška", navodi AFP.

Cilj pregovora je da se postigne dogovor do 20. jula, a glavni iranski pregovarač Abas Arakči rekao je, kako ga je citirala agencija IRNA, da se nada da će do tada Iran rešiti sve razlike sa predstavnicima šest sila.

Prema privremenom sporazumu postignutom prošlog novembra šest svetskih sila je izdvojilo sedam milijardi dolara iz zamrznutih fondova u zamenu za iransko usporavanje spornog programa obogaćivanja uranijuma, podsetio je AFP.

Iran je taj sporazum počeo da primenjuje u januaru ove godine.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track