DOJČE VELE: Džulijan Asanž živi u sobičku, ali ne žali zbog svog izbora
Foto: AP

Dve godine azila

DOJČE VELE: Džulijan Asanž živi u sobičku, ali ne žali zbog svog izbora

Planeta -
Prošlo je tačno dve godine od kako je osnivač Vikiliksa u ambasadi Ekvadora u Londonu; kaže da ne žali zbog situacije u kojoj se nalazi i da je politički azil "važan strateški manevar"

Pred vratima: policajac koji bi ga uhapsio ako bi pokušao da izađe.

S druge strane uilice nekoliko njegovih pristalica koji demonstriraju. Danas, na drugu godišnjicu, više ih je.

Unutra: Džulijan Asanž, osnivač Vikiliksa, u maloj sobi sa krevetom, stolom, laptopom, priključkom za internet i TV. Ovih dana gleda fudbal. Kaže da je Ekvador naravno zaslužio svetsku titulu, reprezentacija zaista nije tako loša. Šteta samo što je zemlja, koja mu već dve godine pruža utočište, prvu utakmicu izgubila, protiv Švajcarske – ali, doduše u poslednjem minutu.

Asanžove sportske aktivnosti su prilično ograničene: on ima sobni bicikl koji mu je doneo britanski reditelj Ken Louč. Ionako svetlog tena, Asanž je bled, u maloj sobi nema dovoljno sunca. Ima specijalnu lampu koja imitira sunčevu svetlost.

Pristalice ga nisu zaboravile: Prizor preko puta ambasade Ekvadora Foto AP
Pristalice ga nisu zaboravile: Prizor preko puta ambasade Ekvadora Foto AP

"Najviše od svega mi nedostaje moja porodica", kaže Asanž u intervjuu za ARD ( Prvi program Nemačke televizije) studio u Londonu.

„Osim toga, rado bih opet prošetao malo dalje od tih osam metara do sledeće kuće."

Međutim, kraj njegovog azila nije ni na vidiku. Švedske vlasti insistiraju na tome da Asanž u Švedskoj pred sudom odgovara za navode silovanja i seksualnog zlostavljanja. Britanski sudovi su odlučili da on mora biti izručen Švedskoj. A Asanž strahuje da bi ga Švedska izručila SAD, zemlji koja je informanta Vikiliksa Bredlija Maninga, koji se posle promene pola zove Čelzi Maning, osudila na 35 godina zatvora.

Ipak, Asanž ne gubi nadu: "Što više vremena bude prolazilo tim će politička situacija biti manje održiva. Sve više ljudi u Velikoj Britaniji pita se zašto su za moje obezbeđenje samo dosad potrošene desetine miliona funti."

I u Švedskoj je u toku debata. "Početkom nedelje 59 organizacija se obratilo Ujedinjenim nacijama, jednom zvaničnom žalbom", kaže on.

Asanž je predložio da ga švedski tužioci saslušaju u Londonu. Međutim, Švedska je to do sada odbijala.

Osnivač Vikiliks ostaje pri tome da je bilo ispravno tražiti utočište u ekvadorskoj ambasadi.

"Ja se ne žalim zbog toga. Bio je to važan strateški manevar za dobijanje zvaničnog statusa političkog azilanta. Ekvador mi je pružio taj status i to mi daje pravnu zaštitu za buduće akcije."

Asanž u ambasadi makar uživa nešto kao diplomatski status. Njegova komunikacija sa spoljašnjim svetom ne može da se prati; veza sa organizacijom Vikiliks ide preko zaštićenih kanala. Preko videa ili sa balkona ambasade u Londonu, Džulijan Asanž se povremeno javi za reč i saopšti političku poruku.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track