BiH: 10 godina robije za odlazak na strana ratišta
Foto: AP Photo

Krivično delo

BiH: 10 godina robije za odlazak na strana ratišta

Planeta -
Registrovano je najmanje 80 građana u sirijskom ratu. Pretpostavlja se da ih je dvadesetak poginulo, dok se oko 40 vratilo u BiH

SARAJEVO - Učestvovanje državljana Bosne i Hercegovine u oružanim sukobima u inostranstvu od danas je i službeno krivično delo kažnjivo do deset godina zatvora, prenose lokalni mediji.

Izmene zakona kojima se sankcioniše učešće u sukobima u inostranstvu na strani vojnih, paravojnih ili parapolicijskih jedinica stupile su na snagu nakon što su 17. juna, na osnovu odluka Zastupničkog i Doma naroda parlamenta, obavljene u Službenom glasniku BiH.

Direktan povod za izmene je činjenica da su destine državljana BiH učestvovale u borbama u Siriji u redovima ekstremnih islamističkih organizacija.

Registrovano je najmanje 80 građana u sirijskom ratu. Pretpostavlja se da ih je dvadesetak poginulo, dok se oko 40 vratilo u BiH.

Uz one koji se odluče da ratuju u inostranstvu, zatvorske kazne do pet godina zatvora prete i organizatorima odlazaka, kao i onima koji obučavaju dobrovoljce.

Do četiri godine "iza rešetaka", navodi Hina, predviđene su za osobe koje javno ili kroz medije promovišu odlazak na inostrana ratišta.

(Tanjug/Dnevni avaz)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track