PAKAO U NIGERIJI: Bombom na navijače, poginulo više od 20 ljudi!

Napad u Abudži

PAKAO U NIGERIJI: Bombom na navijače, poginulo više od 20 ljudi!

Planeta -
Do eksplozije je došlo u trenutku kada su se Nigerijci pripremali da gledaju fudbalsku utakmicu reprezentativaca njihove zemlje sa Argentnitom na Svetskom šampionatu u Brazilu

ABUDŽA - Najmanje 21 osoba je poginula, a 17 je ranjeno danas u eksploziji u jednom tržnom centru u glavnom nigerijskom gradu Abudži, saopštila je policija, koja je za napad optužila islamske ekstremiste.

Zvaničnik policije Frank Mba rekao je da je u vezi sa napadom jedna osoba uhapšena i da je istraga u toku. Jedan očevidac je kazao da je bomba bačena na ulaz u tržni centar sa motocikla u pokretu, ali Mba je naveo da je prerano za takav zaključak.

Očevici su naveli da su delovi ljudskih tela bili razbacani oko ulaza u tržni centar u luksuznom predgrađu Abudže. Trake crnog dima mogle su se videti u prečniku od kilometar od mesta napada.

Do eksplozije je došlo u trenutku kada su se Nigerijci pripremali da gledaju fudbalsku utakmicu reprezentativaca njihove zemlje sa Argentnitom na Svetskom šampionatu u Brazilu.

Mnoge radnje u tržnom centru imaju televizore, ali još nije jasno da li je eksplozija tempirana da se desi u vreme meča, koji je počeo sat kasnije, u 18.00 po srednjoevropskom vremenu. Vlada Nigerije pozvala je stanovnike na smirenost i navela da čini sve što je u njenoj moći da "proveri aktivnosti pobunjenika". Ovo je bio poslednji u seriji napada u Nigeriji za koje su optuženi islamski ekstremisti.

Većina napada dešava se na severoistoku zemlje, gde ekstremisti iz terorističke grupe Boko haram imaju svoje uporište. Abudža se nalazi u središtu zemlje i ekstremisti su proširili napade i na nju.

U dve odvojene eksplozije u aprilu na prometnoj autobuskoj stanici u glavnom nigerijskom gradu poginulo je više od 120 ljudi, a ranjeno je oko 200. Za oba napada odgovornost je preuzeo Boko haram, koji je zapretio novim napadima.

Boko haram je izazvao velike međunarodne osude i zbog masovne otmice više od 200 učenica u aprilu, a okrivljen je i za ovonedeljnu otmicu još 91 osobe: 31 dečaka i 60 devojčica, kao i žene sa trogodišnjim detetom. Ove godine je u napadima u Nigeriji ubijeno više od 2.000 ljudi, što je znatno više na godišnjem nivou nego u poslednje četiri godine, za koje je ukupno ubijeno 3.600 ljudi.

Boko haram želi da uspostavi islamsku državu u Nigeriji, zapadnoafričkoj naciji od 170 miliona stanovnika, koji su skoro jednako podeljeni na muslimane, koji dominiraju na severu i hrišćane na jugu zemlje.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track