BANJALUKA: Prvi slučaj virusa groznice zapadnog Nila u RS
Foto: Rojters

Laboratorijski nalaz potvrdio

BANJALUKA: Prvi slučaj virusa groznice zapadnog Nila u RS

Planeta -
Epidemiolog Mirjana Miljković i navela da se radi o mladiću koji je pet do deset dana pre pojave prvih simptoma učestvovao na asanaciji poplavljenih područja u Doboju i Bijeljini

BANJALUKA - U banjalučkom Domu zdravlja evidentirana je osoba zaražena virusom "zapadnog Nila", potvrdila je epidemiolog Mirjana Miljković i navela da se radi o mladiću koji je pet do deset dana pre pojave prvih simptoma učestvovao na asanaciji poplavljenih područja u Doboju i Bijeljini.

Načelnica Higijensko-epidemiološke službe Doma zdravlja Banjaluka precizirala je da je laboratorijskim ispitivanjem utvrđeno da je uzročnik bolesti upravo virus "zapadnog Nila".

Pacijent je imao simptome slične gripu, temperaturu, glavobolju, bolove u kostima i mišićima, odnosno blage simptone tog oboljenja i izlečen je, prenela je agencija Fena.

Institut za javno zdravstvo RS-a je još ranije upozorio na mogućnost pojave infekcija virusom "zapadnog Nila" i na području Srpske, s obzirom na to da stanje nakon poplava dovodi do povećanog prisustva komaraca.Groznica zapadnog Nila je virusna bolest koju uzrokuje virus "zapadnog Nila".

Najveći broj zaraženih osoba nema nikakve simptome (80 odsto), a manji broj (do 20 procenata) razvija simptome kao što su povišena temperatura, glavobolja, bolovi u mišićima, mučnina, povraćanje, a ponekad i natečeni limfni čvorovi ili osip na koži. Simptomi se javljaju između tri i 14 dana nakon uboda zaraženog komarca.

Kod oko jedan odsto zaraženih razvije se teška klinička slika, sa zahvatanjem centralnog nervnog sistema (meningitis, encefalitis), što se najčešće dešava kod starijih i osoba s oslabljenim imunitetom.,

Rezervoar zaraze virusom "zapadnog Nila" su mnoge vrste divljih i domaćih ptica, na čoveka se prenosi ubodom komaraca koji se zaraze prilikom sisanja krvi zaraženih ptica ili sisara.

Virus se ne prenosi među ljudima putem kontakta, niti se može preneti sa zaraženih ptica na ljude bez ugriza komarca.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track