KIJEV: Ukrajina razmišlja o uvozu tečnog prirodnog gasa iz Hrvatske!
Foto: Printscreen Yt

Nov izvor

KIJEV: Ukrajina razmišlja o uvozu tečnog prirodnog gasa iz Hrvatske!

Planeta -
Kijev razmatra mogućnost da se pridruži projektu "Jadranski gasni koridor" koji je inicirala Hrvatska, a podržale su ga Mađarska i Evorpska komisija

KIJEV - Ukrajina razmatra uvoz tečnog prirodnog gasa (LNG) iz Hrvatske u okviru projekta "Jadranski gasni koridor", saopštila je ukrajinska kompanija za transport gasa "Ukrtransgas".

GlavnI inženjer "Ukrtransgasa", Oleg Mihalevič, prema saopštenju te kompanije, rekao je na međunarodnom seminaru o energetskoj budućnosti i bezbednosti u Tbilisiju (Gruzija) da Kijev razmatra mogućnost pridruživanja projektu "Jadranski gasni koridor", koji je inicirala Hrvatska, a podržale Mađarska i Evropska komisija, javlja Itar-Tass, prenosi Tanjug.

Prema rečima inženjera, gas bi se u Ukrajinu isporučivao iz LNG terminala, koji Hrvatska gradi na ostrvu Krk u Jadranskom moru.

Ostrvo Krk, Foto Printscreen yt
Ostrvo Krk, Foto Printscreen yt

Kako dalje navodi Itar-tas, taj gasni koridor bi konsolidovao gasne transportne sisteme u Hrvatskoj, Mađarskoj i Ukrajini, i istovremeno bi povećao količine prirodnog gasa isporučenog Ukrajini iz drugih izvora.

Iz "Ukrtransgasa" je takođe saopšteno da Ukrajina ispituje mogućnost pridruživanja projektu izgradnje "Transanadolijskog gasovoda", kojim bi deset milijardi kubnih metara azerbejdžanskog gasa bilo dopremano preko Turske do Evrope.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track