Najnovije vesti

Ukrajina u rasulu, a korak bliže EU
Foto: Beta Ap

Potpisuje Sporazum o pridruživanju

Ukrajina u rasulu, a korak bliže EU

Planeta
18:22h
Lider bivše republike SSSR Porošenko danas treba da parafira važan document uprkos krvavim sukobima koji razdiru njegovu državu
1 / 3 Foto: Beta Ap

KIJEV - U trenutku kada na istoku Ukrajine besne krvavi sukobi između proruskih aktivista i vojnih snaga Kijeva, u kojima je u protekla tri meseca stradalo više od 300 ljudi, uključujući žene i decu, ta zemlja trebalo bi danas da potpiše Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju sa Evropskom unijom.Ukrajinski predsednik Viktor Porošenko, zajedno s predstavnicima Gruzije i Moldavije, treba da parafira u Briselu dokument zahvaljujući kojem će njegova država, uprkos krizi, biti mnogo bliža tome da postane članica EU. Naš analitičar Živadin Jovanović ističe da bi Ukrajina mogla samo da optereti Evropu svojim problemima.

Jovanović: Teško je razumeti žurbu Brisela da uđe u takav aranžman
Jovanović: Teško je razumeti žurbu Brisela da uđe u takav aranžman

Ograničeni građanski rat- Teško je razumeti žurbu Brisela da uđe u takav aranžman. Po svim kriterijumima i standardima, Evropska unija potpisuje Sporazum o pridruživanju sa zemljom koja je u rasulu i u kojoj besni ograničeni građanski rat. Međutim, to je očigledno dalekosežna geopolitička strategija za ekspanziju zapadne kulture na istok. Takođe, zabrinjavajuće je da aktivnu ulogu u vođenju države imaju fašističke stranke poput Desnog sektora - kaže Jovanović.Prema njegovim rečima, ta situacija umnogome podseća na period nakon 2000, kad su na sličnom putu bile Rumunija i Bugarska, koje su po relativno brzom postupku primljene u EU. Međutim, te države su sa sobom donele i velike probleme, zapuštenu ekonomiju i korupciju. U slučaju Ukrajine situaciju otežava neizvestan status istočnih oblasti Donjeck i Lunagsk, koje su proglasile nezavisnost od Kijeva.- Posebna poteškoća je što su Ukrajina, ali i Moldavija sa samoproglašenom republikom Pridnjestrovlje, nesređene u smislu suvereniteta i teritorijalnog integriteta - navodi naš stručnjak.

Jezivo... Žrtve i dalje padaju na istoku zemlje
Jezivo... Žrtve i dalje padaju na istoku zemlje

Čeka se reakcija RusaInače, sve oči sveta uprte su u Rusiju jer će od danas Ukrajina biti korak bliže EU, i očekuje se njena reakcija. Podsetimo, kriza u bivšoj republici SSSR izbila je nakon što je u novembru prošle godine svrgnuti predsednik Viktor Janukovič odbio da potpiše sporazum s evropskom zajednicom i odlučio da se okrene Rusiji. To je ukrajinski narod podelilo na dva žestoko suprotstavljena tabora, one koji su za EU i one koji bi da održe bliske veze s Rusijom.- Rusiji treba stabilnost, ne odgovara joj destabilazacija duž zapadne granice - rekao je Jovanović, dodavši da se ta pitanja tiču svakog čoveka i svih država u Evropi.

Turčinov priznaoLAGALI SU ME O RUSKOJ INVAZIJIPredsednik skupštine Ukrajine Oleksandr Turčinov priznao je da su ga ukrajinski obaveštajci stalno lagali kako Rusija namerava da izvrši vojnu invaziju na jugoistok Ukrajine, što je zvanična Moskva uporno negirala.- Po desetak puta mesečno naše obaveštajne agencije su me informisale da je Rusija već odredila vreme za vojni napad na Ukrajinu. I mi smo sedeli u punoj pripravnosti na komandnom mestu, a vojska se spremala da zarati sa istočnim susedom - rekao je Turčinov.

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja