(VIDEO) UŽIVO DAN 130 ULTIMATUM EU RUSIJI: Nove sankcije ako se ne utvrdi mir do ponedeljka
Foto: Reuters

Građanski rat u Ukrajini

(VIDEO) UŽIVO DAN 130 ULTIMATUM EU RUSIJI: Nove sankcije ako se ne utvrdi mir do ponedeljka

Planeta -
EU traži još da se tri granična prelaza na ukrajinsko-ruskoj granici vrate pod kontrolu Kijeva

Evropska unija spremila novi paket sankcija Rusiji koje će biti ozvaničene ukoliko Moskva i pobunjenici na jugoistoku Ukrajine do ponedeljka ne preduzmu ozbiljne korake ka smirivanju situacije.

Evropske diplomate nadaju se pozitivno, odgovoru Moskve, pre svega jer je predsednik Vladimir Putin poslednjih dana slao signale koji nagoveštavaju njegovu želju da se situacija u Ukrajini stavi pod kontrolu.

Osim oslobađanja zarobljenika i početka pregovora o mirovnom planu, Brisel od Rusije traži da se tri granična prelaza vrate pod kontrolu ukrajinskih vlasti.

19.21 - Gasprom je zapretio Evropi ograničenjem isporuka gasa zbog reverzibilnog izvoza Ukrajini, rekao je direktor koncerna, Aleksej Miler, na konferenciji za novinare u Moskvi.

18.43 - Sjedinjene Američke Države čestitale su danas Gruziji, Moldaviji i Ukrajini potpisivanje sporazuma o pridruživanju i zoni slobodne trgovine s Evropskom unijom, saopštila je kancelarija američkog državnog sekretara Džona Kerija.

Iz Ukrajine uglavnom beže majke s decom Foto Reuters
Iz Ukrajine uglavnom beže majke s decom Foto Reuters

16.12 - Među izbeglicama iz Ukrajine koji su spas potražili u Rusiji je 14.000 dece, saopštio je komesar za prava deteta Ruske Federacije Pavel Astahov, javlja Itar-Tass. UN su ranije saopštile da je od 15. aprila u Rusiji našlo utočište 110.000 ukrajinskih izbeglica.

Ukrajinska vojska dovlači pojačanje kod Slavjanska Foto Fonet/AP
Ukrajinska vojska dovlači pojačanje kod Slavjanska Foto Fonet/AP

16.02 - Ukrajinska vojska nastavlja da steže obruč oko Slavjanska i da dovlači nove pešadijske snage, pa pripadnici samoodbrane samoproglašene Donjecke Narodne Republike upozoravaju da će odgovoriti na napad, javlja RIA Novosti. "Iz Izjuma (grad na jugu Harkovske oblasti) ka Slavjansku ide kolona za kolonom. Za tri dana biće spremni za napad", kaže izvor u snagama samoodbrane. "Pod takvim uslovima ni mi se nećemo držati primirja", saopštio je komandant odbrane Slavjanska Igor Strelkov.

Ilustracija Foto AP
Ilustracija Foto AP

15.00 - Predsednik Ukrajine Petar Porošenko produžio je na još 72 sata prekid vatre na jugoistoku Ukrajine, javlja RIA Novosti. Postojeće primirje ističe večeras u 23 časa po lokalnom vremenu.

Vladimir Putin Foto AP

14.49 - Predsednik Rusije Vladimir Putin izjavio je da su pokušaji da se Ukrajini nametne izbor između Evrope i Rusije gurnuli tu zemlju u raskol, ukazujući da se na jugoistoku Ukrajine događa humanitarna katastrofa. Putin je istakao da je potrebno da se Ukrajina vrati na put mira, dijaloga I sloge, osiguranja dugoročnog režima prekida vatre, kao neophodnog uslova za vođenje sadržajnih pregovora između kijevskih vlasti I predstavnika jugoistočnih regiona. Rusija se iskreno trudi da doprinese takvom mirovnom procesu, rekao je šef Kremlja. "Mi se zalažemo za poptun prekid krvoprolića na čitavoj teritoriji konflikta, između ostalog i posebno duž linije naših granica", kazao je on.

Ilustracija: Kod Kramatorska, Foto AP
Ilustracija: Kod Kramatorska, Foto AP

14.39 - 400 ukrajinskih vojnica predalo se petnaestorici pripadnika samoodbrane samoproglašene savezne države Novorusije i prešlo na njihovu stranu, piše ruska Pravda.Specijalni predstavnik premijera samoproglašene Donjecke Narodne Republike Sergej Kavtaradze kaže da se to dogodilo juče. "Ukrajinska vojna jedinica, koja je brojala oko 400 vojnika, našla se pred 15 pripadnika samoodbrane. Puškaranje je trajalo sedam sati", ispričao je Kavtaradze.Gubitaka nije bilo, a onda su ukrajinski vojnici dozvali sunarodnike s druge strane i - prešli kod njih.

Sergej Glazjev Foto Beta
Sergej Glazjev Foto Beta

13.38 - Današnja izjava savetnika predsednika Rusije Sergeja Glazjeva o predsedniku Ukrajine Petru Porošenku nije zvanični stav Kremlja, izjavio je pres sekretar Vladimira Putina Dmitrij Peskov, prenosi Interfaks. Glazjev je u intervjuu BBC nazvao Porošenka "nacistom" i rekao da je ugovor o pridruživanju Ukrajine Evropskoj uniji nelegitiman, kao, uostalom, i sam Porošenko.Aleksandar Turčinov, Foto Reuters

13.29 - Ako mirovna inicijativa predsednika države ne bude podržana, nećemo imati alternativnog rešenja osim da proglasimo vanredno stanje na jugoistoku Ukrajine i vojnim putem rešimo problem, izjavio je predsednik Vrhovne rade Aleksandar Turčinov, prenosi portal ZN.un. Turčinov je dodao da je Rusija uveliko vojno prisutna na istoku Ukrajine i da se to može rešiti samo zatvaranjem rusko-ukrajinske granice.

13.13 - Ukrajinski predsednik Petar Porošenko potpisao je danas ugovor o slobodnoj trgovini i političkoj saradnji sa Evropskom unijom. "U proteklih nekoliko meseci, Ukrajina je platila najvišu moguću cenu ostvarenja svojih evropskih snova", rekao je Porošenko evropskim liderima tokom ceremonije potpisivanja ugovora u Briselu, prenosi Rojters. Taj ugovor potpisale su i Gruzija i Moldavija.Porošenko je nešto ranije izjavio da je potpisivanje sporazuma o pridruživanju sa EU, najavljeno takođe za danas, "istorijski dan" koji nudi njegovoj zemlji priliku za novi početak nakon višegodišnje političke nestabilnosti.

Ilustracija Foto Wikipedia

12.08 - Hakeri iz organizacije Anonimus presreli su prepisku Službe bezbednosti Ukrajine u kojoj se govori o "prijemu i pomoći" stranih stručnjaka. Hakeri Anonimusa uhvatili su prepisku između Glavnog štaba SBU i izvesnim Ivančukom, glavnim čovekom SBU u Sumskoj oblasti. Ivančuku se nalaže da prihvati "stručnjake koji govore engleski" i da im pruži svaku pomoć.Osim toga, svim pripadnicima SBU u Sumskoj oblasti nalaže se da nose sa sobom dokumenta prevedena na engleski, a takođe se preporučuje zaposlenima da nauče "osnovne evropske jezike".

Centar za izbeglice u Donjecku Foto Reuters
Centar za izbeglice u Donjecku Foto Reuters

11.37 - Broj interno raseljenih lica u Ukrajini dostigoa je 54.400 ljudi, izjavila je Melisa Fleming, pres sekretar komesara UN za izbeglice, prenosi Itar-Tass. Većina njih - 42.400 je sa istoka Ukrajine. Ukupan broj ukrajinskih izbeglica u Rusiji dostigao je 110.000.

Oleg Carev: Nema pregovora dok se ukrajinska vojska ne povuče Foto Reuters
Oleg Carev: Nema pregovora dok se ukrajinska vojska ne povuče Foto Reuters

11.33 - Predsednik Skupštine Saveza narodnih republika (SNR) Oleg Carev rekao je novinarima da neće biti pregovora s Kijevom dok se ukrajinska vojska i paravojske ne povuku s teritorije SNR, javlja RIA Novosti. Savez narodnih republika je savez samoproglašenih Donjecke Narodne Republike i Luganske Narodne Republike, koji je juče proglašen.

Dmitrij Peskov: Rusija će zaštiti svoje interese Foto AP

11.25 - Potpisivanje sporazuma o pridruživanju Ukrajine, Gruzije i Moldavije sa Evropskom unijom suvereno je pravo tih država, ali će Rusija preduzeti zaštitne mere u slučaju da bude negativnog uticaja tih dokumenata pri njihovoj realizaciji na tržište Rusije, izjavio je pres sekretar ruskog predsednika Dmitrij Peskov. "Predsednik (Vladimir Putin) je već više puta saopštavao da će sve zavisiti od stupanja na snagu dokumenata, njihove ratifikacije i realizacije. Nije stvar u dokumentima, već u njihovoj mogućnosti uticanja na naše tržište i u slučaju njihovog negativnog uticaja biće donete mere", rekao je Peskov agenciji RIA Novosti. .

10.47 - Na sednici parlamenta Luganske Narodne Republike donet je zakon o formiranju Komiteta državne bezbednosti (KGB), javlja na Tviteru pres služba Donjecke Narodne Republike, koja je samoproglašena kao i LNR.

09.36 - Četvorica ukrajinskih vojnika poginula su u noćašnjim borbama u oblasti Donjecka, izjavio je predsednik Vrhovnog saveta samoproglašene Donjecke Narodne Republike Denis Pušilin.

Sergej Glazjev, Foto Reuters
Sergej Glazjev, Foto Reuters

09.18 - Viši savetnik ruskog predsednika Vladimira Putina, Sergej Glazjev, nazvao je ukrajinskog predsednika Petra Porošenka nacistom, a Porošenkovu nameru da danas u Briselu potpiše sporazum o pridruživanju sa Evropskom unijom okarakterisao je kao nezakonitu. "Evropa pokušava da navede Ukrajinu da silom potpiše taj sporazum. Oni su organizovali vojni udar u Ukrajini i pomogli da na vlast dođu nacisti. Ta nacistička vlada bombarduje najveći region u Ukrajini", izjavio je Glazjev za BBC. Na pitanje novinara da li smatra da je Porošenko nacista, Putinov savetnik za regionalne ekonomske integracije je odgovorio: "Naravno."

http://www.youtube.com/watch?v=474Dl74C_a4

07.56 - Osmorica posmatrača OEBS oslobođena su posle 32 dana pritvora na jugoistoku Ukrajine i stigli su u Donjeck, javljaju agencije. Četiri posmatrača iz Švajcarske, Turske, Estonije i Danske dovedeni su u hotel u Donjecku dok su četvorica još u regionu Luganska. "Bio je to dug put i ovo oslobađanje je rezultat dobre volje i nije bilo nikakvih uslova", rekao je novinarima premijer samoproglašene Donjecke Narodne Republike Aleksandar Borodaj, izrazivši nadu da će se postići oslobađanje preostale četvorice. Oslobađanje četvorice pritvorenih posmatrača deo je mirovnih konsultacija između posrednika iz vlade u Kijevu, OEBS, Rusije, Luganska i Donjecka.Predsedavajući OEBS Didije Burkhalter zahvalio je svima koji su pomogli u oslobađanju četvorice posmatrača, sa kojima je kontakt izgubljen 26. maja, saopštio je OEBS.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track