(VIDEO) UŽIVO DAN 132 CAREV I BOLOTOV: Prvo povlačenje vojske, pa pregovori
Foto: Reuters

Uslov

(VIDEO) UŽIVO DAN 132 CAREV I BOLOTOV: Prvo povlačenje vojske, pa pregovori

Planeta -
Vođe samoproglašenih republika traže od Kijeva povučenje trupa s teritorije Novorusije, amnestiju, nadoknadu za štetu i obnovu infrastrukture

LUGANSK - Lideri samoproglašenih republika na jugoistoku Ukrajine saopštili su da je njihov uslov za pregovore sa vlastima u Kijevu povlačenje ukrajinskih snaga bezbednosti "sa teritorije Novorusije (Nove Rusije)".

To su na mitingu u Lugansku izjavili predsednik novorosijske skupštine Oleg Carev i lider Luganske Narodne Republike (LNR) Valerij Bolotov, javlja RIA Novosti dodajući da je miting počeo minutom ćutanja u pomen poginulima u konfliktu i da na njemu učestvuje nekoliko stotina žitelja Luganska.

"Saglasićemo se sa pregovorima (sa kijevskim vlastima) samo uz uslov povlačenja Nacionalne garde i specijalnih bataljona Ministarstva unutrašnjih poslova sa teritorije Novorosije", rekao je Carev.

Valerij Bolotov Foto Reuters
Valerij Bolotov Foto Reuters

"Zahtevamo povlačenje ukrajinske vojske iz Donjeckog basena", dodao je Bolotov.

Samoproglašene republike takođe traže materijalnu nadoknadu od Kijeva za sve poginule u konfliktu, amnestiju i obnavljanje srušenih zgrada i preduzeća.

"Spremni smo da pustimo sve koje smo mi uhvatili, ali i oni treba da puste sve naše", rekao je Carev.

Prizor iz Semjonovke Foto AP
Prizor iz Semjonovke Foto AP
http://www.youtube.com/watch?v=XPR0oLPmtQE

16.38 - Više civila poginulo je danas kada su ukrajinske snage gađale selo Semjonovku u blizini Slavjanska na jugoistoku Ukrajine, saopštila je pres služba Donjecke Narodne Republike. Pres služba je potvrdila da su snage samoodbrane u Donjeckoj oblasti zauzele jedan punkt ukrajinske vojske.

14.44 - Pripadnici dobrovoljačkog bataljona ukrajinske vojske "Donbas", koji je učestvovao u kaznenoj ofanzivi na stanovništvo jugoistoka Ukrajine, održali su danas miting u centru Kijeva i zahtevali od predsednika zemlje Petra Porošenka da prekine primirje i omogući im da nastave da ratuju! Miting su započeli pripadnici "Donbasa", ali uskoro su im se pridružili i članovi nacionalističke organizacije "Majdan", kao i pripadnici plaćeničkih privatnih bataljona "Dnjepar" i "Ajdar", javlja Raša tudej. Komandant "Donbasa" Semjon Semjončenko traži prekid pregovora sa samoproglašenim republikama, prekida primirja, nastavak ofanzive i uvođenje vanrednog stanja na jugoistoku.

Slavjansk Foto AP
Slavjansk Foto AP

13.17 - Ukrajinska armija opet je granatirala Slavjansk s brda Karačun, saopštio je komandant odbrane tog grada Igor Strelkov.

Strelkov navodi da očevici kažu da je razrušeno nekoliko kuća, ali da nisu precizirali koliko.

http://www.youtube.com/watch?v=5KHZILAPi4I

Snajperista ukrajinske armije ubio je 53-godišnju Veru Kostenko u njenom stanu na devetom spratu, a snajperisti su gađali i pijacu.

10.32 - Pet ukrajinskih vojnika poginulo je a najmanje 17 je ranjeno tokom poslednja 24 sata na istoku Ukrajine, saopštio je danas predstavnik Štaba za "antiterorističku operaciju" Aleksej Dmitraškivski, prenele su ukrajinske i ruske agencije pozivajući se na TV Kanal 5. Prema njegovim rečima, tri vojnika su poginula a četiri su ranjena iz minobacača na kontrolnom punktu kod Slavjanska, a još dvojica su poginula i osmorica su ranjena prilikom napada proruskih snaga na konvoj kod naselja Nižnja Olhovaja u Luganskoj oblasti. mitraškovski je dodao da su proruske snage tokom specijalne operacije izgubile 145 boraca a da je 312 ranjeno.U petak uveče istekao je rok za primirje, posle čega je ukrajinski predsednik Petro Porošenko produžio prekid vatre za još tri dana, do ponedeljka uveče.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track