(VIDEO 18+) UŽIVO DAN 133 STRELKOV: Ukrajinska vojska koristi hemijsko oružje!
Foto: AP

Smrtonosni napadi

(VIDEO 18+) UŽIVO DAN 133 STRELKOV: Ukrajinska vojska koristi hemijsko oružje!

Planeta -
Na osnovu simptoma verujemo da je reč o oružju na bazi hlora; ono eksplodira u vazduhu i ukrajinski vojnici ga koriste samo kad vetar duva prema nama, kaže komandant samoodbnrane Slavjanska

SLAVJANSK - Ukrajinska vojska jutros je koristila hemijsko oružje u napadu na Slavjansk, izjavio je komandant samoodbrane tog grada Igor Strelkov.

Posle prvog ukrajinskog artiljerijskog napada jutros više pripadnika samoodbrane i građana primljeno je u bolnicu sa simptomima trovanja hlorom, prenosi Raša tudej.

"Simptomi - svrab očiju, peckanje u grlu. Mislimo da je to nešto na bazi holora. Naprave eskplodiraju u vazduhu, a zatim se širi oblak dima. Time nas gađaju kad vetar duva u našem pravcu", napisao je Strelkov na svom Fejsbuk profilu.

Ukrajinska armija je već gađala zapaljivim bombama Semjenovku, predgađe Slavjanska, podseća RIA Novosti.

Prethodno je Strelkov saopštio da su počele ulične borbe kod Nikolajevke. On je podsetio da su ukrajinski vojnici sve vreme primirja pravili blokadu na putu koji spaja gradove Seversk i Nikolajevku na istoku Ukrajine.

Nešto ranije saopšteno je da je ukrajinska armija jutros više od sat vremena granatirala Slavjansk. Očevici kažu da je stradala uglavnom glavna gradska pijaca i oblast oko nje.

Svedoci kažu da u Slavjansku ima civilnih žrtava. Jutros je poginuo jedan čovek, a malo kasnije i jedna žena, javlja TV Zvezda.

Anatolij Kljan podlegao je ranama u ambulantnim kolima Foto Printscreen LifeNews
Anatolij Kljan podlegao je ranama u ambulantnim kolima Foto Printscreen LifeNews

17.50 - Predsednici Rusije i Ukrajine, dogovorili su se da zajedno rade na postizanju obostranog prekida vatre na istoku Ukrajine, saopštila je danas Jelisejska plata. Obe strane su prihvatile usvajanje mehanizma za kontrolu rusko-ukrajinske granice, navodi se u saopštenju izdatom posle razgovora francuskog predsednika Fransoaa Olanda i nemačke kancelarke Angele Merkel s Putinom i Porošenkom.

Foto: AP
Foto: AP

14.04 - Ukrajina garantuje bezbednost u ratnoj zoni samo onim novinarima koji su dobili akreditacije u Službi bezbednosti, izjavio je predstavnik Saveta za nacionalnu bezbednost i odbranu Ukrajine Andrej Lisjenko. "Novinari koji imaju akreditaciju Službe bezbednosti Ukrajine rade u zoni antiterorističkih operacija rame uz rame s vojnicima. A oni čine sve što mogu da im omoguće bezbednost", izjavio je Lisjenko. To je komentar Kijeva na sinoćnju pogibiju snimatelja Anatolija Kljana u Donjecku. Na autobus pun novinara i žena u kojem je bio i Kljan pucali su ukrajinski vojnici i pogodili ga u stomak.

13.50 - Ukrajinski vojnici granatirali kontrolne punktove pripadnika samoodbrane kod grada Sčastja, 20 kilometara od Luganska. "Ukrajinska armija nas granatira već više od sat vremena, ali nema borbi. Samo nas granatiraju", izjavio je za RIA Novosti predstavnik snaga samoodbrane samoproglašee Luganske Narodne Republike.

Angela Merkel, Petar Porošenko i Vladimir Putin, Foto AP
Angela Merkel, Petar Porošenko i Vladimir Putin, Foto AP

12.55 - Predsednik Rusije Vladimir Putin zatražio je juče u telefonskom razgovoru od ukrajinskog predsednika Petra Porošenka da produži prekid vatre. Saopšteno je i da su predsednik Francuske Fransoa Oland i kancelarka Nemačke Angela Merkel juče više od dva sata razgovarali s Putinom i Porošenkom.

http://www.youtube.com/watch?v=dMSiIdAr1lU

12.08 - Kamera je zabaležila poslednje trenutke života Anatolija Kljana, snimatelja ruske TV Kanal 1, koji je preminuo pošto su ga u stomak ranili ukrajinski vojnici u Donjecku. "Naš kolega Anatolij Kljan preminuo je sinoć. On je imao 68 godina. Smrtno je pogođen u stomak", objavila je televizija Kanal 1, prenela je Raša tudej. Kljan je bio, zajedno sa nekoliko drugih novinara, ukrcan u autobus pun žena, uglavnom majki, koje su se uputile u vojnu bazu u Donjecku da bi tražile da njihovi sinovi budu otpušteni iz vojne jedinice i da im se dozvoli povratak kući. Kada je autobus stigao do destinacije, pucano je iz vojne baze i kamerman je tada ranjen.

Kamera je zabeležila njegove poslednje trenutke - preminuo je u ambulantnim kolima na putu za bolnicu, potvrdio je prvi zamenik premijera lokalnih proruskih vlasti Andrej Purgin za rusku agenciji RIA Novosti.

Anatolij Kljan, poslednji trenuci života Foto Printscreen LifeNews
Anatolij Kljan, poslednji trenuci života Foto Printscreen LifeNews

10.34 - U Rusiji je pokrenuta istraga o ubistvu Anatolija Kljana u Donjecku, u istočnoj Ukrajini, izjavio je portparol ruskog Istražnog odbora Vladimir Markin. "Krivični postupak je otvoren za ubistvo Anatolija Klijana u Donjecku na osnovu člana 356 ruskog Krivičnog zakona (ubistvo lica na dužnosti na društveno opasan način)", potvrdio je Markin za agenciju Interfaks, preneo je Glas Rusije. Povodom smrti Kljana oglasilo se i rusko ministarstvo inostranih poslova koje je navelo da je smrt snimatelja u regionu Donjeck dokazala da se .Ukrajina protivi de-eskalaciji oružanog sukoba. "Smrt ruskog novinara još jednom je dokazala da su ukrajinske strukture prekršile krhko primirje na istoku zemlje", navodi se u saopštenju ruskog ministarstva, preneo je Itar-Tass.

Slavjansk Foto Printscreen Twitter
Slavjansk Foto Printscreen Twitter

09.21 - Ukajinska armija počela je u šest jutros da granatira Slavjansk, izjavio je komandant samoodbrane tog grada Igor Strelkov. Napad je trajao više od sat vremena, a najviše su stradali delovi Artjem i Golubovka. Zasad se zna da je jedan civil poginuo, a da je najmanje pet ranjenih, među kojima osmogodišnja devojčica.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track