OPTUŽEN ZA KORUPCIJU: Sarkozi priveden na ispitivanje
Foto: Rojters

Advokat zadržan

OPTUŽEN ZA KORUPCIJU: Sarkozi priveden na ispitivanje

Planeta -
Istražitelji sumnjaju da je njegovu predizbornu kampanju finansirao bivši libijski lider Moamer Gadafi i vlasnice Loreala, Lilijan Betankur

PARIZ - Bivši francuski predsednik Nikola Sarkozi pojavio se danas u policiji radi ispitivanja po optužbi za korupciju, potvrdio je neimenovani izvor blizak istrazi.

"Sarkozi je pozvan u Nanter i zadržan je radi ispitivanja", naveo je neimenovani izvor za Rojters. Sarkozi je stigao rano jutros u policiju na ispitivanje koje istražitelji obavljaju vezano za njegove kancelarijama u predgrađu Nanter, zapadno od Pariza, pošto je njegov advokat juče zadržan u pritvoru radi ispitivanja.

Istražitelji nastoje da utvrde da li je Sarkozi, uz pomoć advokata Erzoga, pokušao da od sudije Azibera izvuče poverljive informacije vezane za proces protiv bivšeg šefa države u "aferi Betankur" i tako utiče na tok suđenja.

Reč je o procesu u vezi sa navodnim nelegalnim prikupljanjem novca za Sarkozijevu predizbornu kampanju 2007. od najbogatije Francuskinje, vlasnice kompanije "Loreal" Lilijan Betankur.

Istražitelji, takođe, sumnjaju da je Sarkozi znao da njegov mobilni telefon prisluškuju sudije koje su radile na slučaju vezanom za nezakonito finansiranje Sarkozijeve predizborne kampanje 2007. godine, sredstvima bivšeg libijskog lidera Moamera Gadafija.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track