Najnovije vesti

CRNA STATISTIKA: Piće ubije jednu osobu svakih 10 sekundi!
Foto: Rojters

Povećava rizik za obolevanje od 200 bolesti

CRNA STATISTIKA: Piće ubije jednu osobu svakih 10 sekundi!

Planeta
Svaka osoba, na svetskom nivou, stara od 15 godina pa nadalje, popije 6,2 litara čistog alkohola godišnje

ŽENEVA - Konzumiranje alkohola bilo je odgovorno za 3,3 miliona smrtnih slučajeva u celom svetu tokom 2012. godine, navodi se u izveštaju Svetske zdravstvene organizacije (SZO). Alkohol ne dovodi samo do zavisnosti, već može da poveća rizik za obolevanje od čak 200 bolesti, uključujući tuberkulozu i upalu pluća, piše portal Magazin.

"Kada se sve to uzme u obzir dolazi se do podatka da alkohol izazove po jednu smrt svakih 10 sekundi", rekao je Šehar Saksen iz Odeljenja za mentalno zdravlje i zavisnost od droga pri SZO. U izveštaju se navodi da svaka osoba, na svetskom nivou, stara od 15 godina pa nadalje, popije 6,2 litara čistog alkohola godišnje.

Međutim, manje od polovine svetske populacije ne pije alkohol, što znači da ljudi koji koji ga konzumiraju unesu u proseku oko 17 litara čistog alkohola godišnje.

Inače, muškarci će češće od žena doživeti smrt povezanu s alkoholom, iako je konzumiranje alkoholnih pića u porastu i među ženskom populacijom. To je posebno rasprostranjen problem među siromašnijim stanovništvom, navodi se u izveštaju u kome piše i da Evropa ima najveću potrošnju alkohola po glavi stanovnika.

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...