ITALIJANSKI NADBISKUP: Kumstvo zabraniti zato što ga mafija zloupotrebljava!
Foto: Printscreen

Senzacionalno!

ITALIJANSKI NADBISKUP: Kumstvo zabraniti zato što ga mafija zloupotrebljava!

Planeta -
Zabranu kumstvana 10 godina traži nadbiskup Đuzepe Fjorini Morozini, koji je i sam rodom iz regiona Kalabrije, kolevke Ndrangete

VATIKAN - Jedan od vodećih poglavara katoličke crkve na jugu Italije traži da se na deset godina zabrani imenovanje za kuma, kako bi se sprečilo da mafija i druge kriminalne grupe koriste religiju kao sredstvo širenja uticaja svojih porodica.

Scene mafijaša koji učestvuju u krštenju novorođenčadi kao "padrini" (kumovi), stvarajući tako specijalnu vezu sa novom generacijom budućih potencijalnih kriminalaca, su poznate iz filmova kao što su "Kum ili "Čast Pricijevih", prenosi Rojters.

Nadbusdkup Đuzepe Fjorini Morozini, koji je i sam rodom iz regiona Kalabrije, kolevke opasne kriminalne organizacija Ndrangeta, ističe kako je ovaj problem stvaran i mora da bude neutralisan.

Nadbiskup Đuzepe Fjorini Morozini: Problem kumstva mora da bude neutralisan Foto Printscreen yt
Nadbiskup Đuzepe Fjorini Morozini: Problem kumstva mora da bude neutralisan Foto Printscreen yt

Nadbiskup Morozini se u jučerašnjoj emisiji Radio Vatikana založio da se imenovanje kumova suspenduje na 10 godina, da bi se time razbio lanac kriminala koji se prenosi s generacije na generacju "dok se ne razvije novi mentalitet".

Morozini je optužio mafijaše kako koriste verske simbole i svete tajne, kao što je krštenje, za sticanje boljeg imidža u društvu.

Dok je, inače, u hrišćanskoj tradiciji kum deteta neko ko se obavezuje da će ga poučiti principima vere u slučaju da ostane bez roditelja, u Južnoj Italiji i u sredinama italijanskih emigranata u svetu, kumstvo predstvavlja gotovo svetu porodičnu vezu.

Nadbiskup Morozini ističe da ga je prilikom posete Kalabriji prošlog meseca, papa Franja ohrabrio u njegovoj ideji i predložio da katolički biskupi s juga Italije u tom smislu podnesu zajednički predlog Vatikanu. Tokom ove posete papa je oštro osudio grupe koje se bave organizovanim kriminalom, optužujući ih da praktikuju "obožavanje zla".

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track