(VIDEO) UŽIVO DAN 135 KLANICA U LUGANSKU: Ginu deca i civili, oslobođeni novinari!
Foto: Printscreen KP

Vazdušni napadi

(VIDEO) UŽIVO DAN 135 KLANICA U LUGANSKU: Ginu deca i civili, oslobođeni novinari!

Planeta -
Avijacija i artiljerija ukrajinske vojske od jutra tuku po stanovnicima Luganska, grad maltene u ruševinama. Proruske snage su danas oslobodile dvoje ukrajinskih novinara. Iznad Donjecka oboren ukrajinski suhoj

LUGANSK - U vazdušnim napadima ratnog vazduhoplovstva ukrajinske vojske na Lugansk ima mnogo civilnih žrtava, saopštila je pres služba samoproglašene Luganske Narodne Republike, prenosi RIA Novosti.

"Stanično-luganska oblast i Nova Kondrašovka meta su vazdušnih i artiljerijskih napada. Tamo je naviđe civilnih žrtava", kažu u pres službi i dodaju da je samo u jednoj ulici u Lugansku poginulo deset osoba, uključujući i devojčicu staru između 5 i 7 godina. Tačan broj se ne zna jer artiljerijski i vazdušni napadi još traju.

Komsomoljskaja pravda javlja da je granatirana i škola i da je čitav jedan deo potpuno sravnjen, a ostatak škole je teško oštećen.

22.50 - Vojni avion Suhoj (Su-24) srušio se pri pokušaju sletanja na aerodromu u istočnom ukrajinskom gradu Dnjepropetrovsku,"Avion Su-24 našao se pod udarom vatre tokom letenja iznad regiona Donjeck. Ukupno četiri projektila MANPADS su lansirana. Jedan projektil pogodio avion i motor je zahvatila vatra

21.20 - Proruske snage su danas oslobodile dvoje ukrajinskih novinara iz prozapadne kijevske tv stanice "Hromadske TV" koje su oteli dva dana ranije, saopštila je ta stanica. Novinarka Anastasja Stanko i kamerman Ilja Bezkaravajni nestali su u Luganskom regionu na istoku zemlje, javio je AFP.

Lider proruskih snaga u Lugansku Valerij Bolotov kazao je da su novinari oslobođeni nakon što su šefovi tri vodeće državne tv stanice iz Rusije lično intervenisali ranije danas da oni budu pušten

Zgrada državne administracije u Donjecku, Foto AP
Zgrada državne administracije u Donjecku, Foto AP

18.30 - Ministri spoljnih poslova Ukrajine, Rusije, Nemačke i Francuske pozvali su danas, posle razgovora u Berlinu, da se do subote organizuje sastank kontakt grupe u pokušaju smirivanja situacije u Ukrajini.

Petro Porošenko, Sergej Lavrov, Frank-Valter Štajnmajer i Loran Fabijus su u zajedničkom saopštenju pozvali da se "održi sastanak Kontakt grupe do 5. jula sa ciljem postizanja zajedničkog i bezuslovnog sporazuma o trajnom prekidu vatre" na istoku Ukrajine.

Kontakt grupa sastoji se od Rusije, Ukrajine i Organizacije za evropsku bezbednost i saradnju (OEBS).

16.24 - Šef nemačke diplomatije Frank-Valter Štajnmajer izjavio je danas da je uslov za rešenje ukrajinske krize prekid vatre."Samo kada oružje utihne, samo na osnovu jasnog prekida vatre, moguće je zamisliti pregovore o rešenju krize", stoji u saopštenju Štajnmajera, uoči sastanka sa ruskim, ukrajinskim i francuskim kolegama u Berlinu, a preneo AFP.

15.47 - U Donjecku je u toku evakuacija zgrade državne administracije, izjavila je za RIA Novosti šef pres službe samoproglašene Donjecke Narodne Republike Klaudija Kuljbackaja. Zgrada se evakuiše jer se očekuje vazdušni napad ukrajinske vojske, dodala je ona.

http://www.youtube.com/watch?v=WkoIoiqMaKI
Anders Fog Rasmusen i Angela Merkel Foto Reuters
Anders Fog Rasmusen i Angela Merkel Foto Reuters

15.34 - Nemačka kancelarka Angela Merkel kritikovala je Moskvu jer se nije uključIla u mirovni plan ukrajinskog predsednika Petra Porošenka, istakavši da je uvođenje oštrijih sankcija Rusiji i dalje u opciji. "Što se tiče sankcija prema Rusiji, mi smo dostigli nivo dva i ne možemo da isključimo mogućnost za dalje (sankcije)", rekla je Merkelova na zajedničkoj konferenciji za novinare sa generalnim sekretarom NATO Andersom Fogom Rasmusenom, prenela je agencija Rojters."Za žaljenje je da tokom desetodnevnog unilateralnog prekida vatre koji je objavio predsednik Ukrajine, nije bilo nijedne vidljive reakcije na mirovni plan, kao i da obustavu vatre nisu prihvatili separatisti", rekla je nemačka kancelarka.

14.13 - Sud u Moskvi odobrio je hapšenje u odsustvu gubernatora Dnjepropetrovske oblasti u Ukrajini Igora Kolomojskog, javlja RIA Novosti. Kolomojski i ministar odbrane Ukrajine Arsen Avakov stavljeni su na međunarodne poternice zbog ogranizacije niza ubistava i upotrebe zabranjenih sredstava i metoda ratovanja protiv stanovništva na jugoistoku Ukrajine. Očekuje se da uskoro bude dat nalog i za hapšenje Avakova.

13.58 - U LNR (samproglašena Luganska Narodna Republika) javljaju da je u vazdušnim napadima ukrajinske ratne avijacije poginulo mnogo civila.

13.01 - MUP Ukrajine saopštio je da je izdao međunarodnu poternicu za liderom narodnog pokreta Jugoistok Olegom Carevim, javlja UNIAN. Kijev sa tri optužnice tereti Careva, bivšeg ukrajinskog poslanika i aktuelnog predsednika parlamenta samoproglašene Novorusije, za "promenu teritorijalnog integriteta zemlje putem njene federalizacije".

http://www.youtube.com/watch?v=tV8zK6VK0fo

12.31 - Ukrajinska avijacija bombardovala je gradove Lisičansk i Seversk na istoku Ukrajine, javljaju pripadnici samoodbrane. Navode da ima žrtava, ali ne znaju tačno koliko.

http://www.youtube.com/watch?v=fnHvkgWibQ0

12.20 - Ukrajinska vojska zauzela je pozicije oko Luganska i upravo počinju borbe, javlja ukrajinska nacionalistička organizacija Evromajdan na Tviteru. Stanovnici Luganska javljaju da su videli kolonu ukrajinskih borbenih vozila, koja su krenula prema zaseoku Jubilejnom.

11.06 - Posledica noćnih artiljerijskih napada na Kramatorsk - oko 100 kuća je srušeno. Ljudi masono beže iz grada.

Ilustracija Suhoj 24, Foto Printscreen yt
Ilustracija Suhoj 24, Foto Printscreen yt

10.59 - Borci samoproglašene Donjecke Narodne Republike pogodili su avion Suhoj 24 ukrajinskog ratnog vazduhoplovstva, ali je pilot uspeo da se vrati na aerodrom, saopštio je portparol ukrajinske armije Aleksej Dmitraškivskij, prenosi Raša tudej. Slučaj se desilo nad Semjonovkom, predgrađem Slavjanska.

10.53 - Jedan pripadnik ukrajinskih pograničnih snaga je ubijen, a osmoro ih je ranjeno u minobačačkom napadu koji je tokom protekle noći izveden na pogranični punkt Novoazarovsk u regionu Donjecka na granici sa Rusijom, saopštila je ukrajinska pogranična služba, prenosi "Glas Rusije".

Kramatorsk: Granate padaju i kraj škole Foto Reuters
Kramatorsk: Granate padaju i kraj škole Foto Reuters

10.48 - Ukrajinska vojska obnovila je jutros granatiranje Kramatorska u Donjeckoj oblasti, javlja Itar-Tass. Vojska gađa grad iz više lansirnih raketnih sistema "grad". Nad Kramatorskom vije se crn dim jer je u masovnom artiljerijskom napadu uništeno više desetina zgrada. Komandant odbrane Slavjanska Igor Strelkov potvrdio je na Fejsbuku da je u Kramatorsku poginula tročlana porodica. On je dodao da ima mnogo civilnih žrtava, ali da će broj saopštiti kad bude pouzdano utvrđen. Veći deo grada nema struju.

10.43 - Slavjansk je potpuno bez struje jer je ukrajinska vojska pogodila glavnu trafostanicu, saopštilo je javno komunalno preduzeće "DTEK Donjeckbenergo". "To je dovelo do potpunog zamračenja grada i ometanja napajanja prioritetnih objekata kao što su boolnice, porodilište i hirurška odeljenja", navodi se u saopštenju i dodaje da je popravka štete nemoguća zbog aktivnih neprijateljstava.

10.25 - Šefovi diplomatija Nemačke, Francuske, Rusije i Ukrajine sastaće se danas u Berlinu kako bi razgovarali o ukrajinskoj krizi, dan pošto je Kijev obnovio vojnu akciju protiv proruskih aktivista.Frank-Valter Šatjnmajer, Loran Fabijus, Sergej Lavrov i Pavlo Klimkin sastaće se posle podne, a planiran je četvoročasovni razgovor, saznaje se iz francuskih diplomatskih izvora, prenosi Beta.

Džon Keri, Foto Reuters

10.16 - Američki državni sekretar Džon Keri pozvao je Rusiju da prestane da podržava promoskovske aktiviste u Ukrajini, u trenutku kada Zapad razmišlja o novim sankcijama protiv ruske vlade. U razgovoru sa ruskim ministrom spoljnih poslova Sergejem Lavrovim, Keri je juče "izrazio snažnu zabrinutost zbog odbijanja separatista koji uživaju podršku Rusije da preduzmu potrebne korake" kako bi se omogućio produžetak nestabilnog 10-dnevnog primirja, prenosi AFP.

09.40 - SAD podržavaju odluku rukovodstva Ukrajine o obnavljanju specijalne operacije na istoku Ukrajine, izjavila je u utorak predstavnica Stejt departmenta Mari Harf. "Potrebne su dve strane da se održi prekid vatre (…) Predsednik (Ukrajine, Petro) Porošenko uspostavio je sedmodnevno primirje, on ga je poštovao, ali je činjenica da ga se mnogi među separatistima nisu pridržavali i on ima pravo da brani njegovu zemlju", rekla je ona, prenosi Rojters.

09.35 - Ukrajinska vojska "nanela je značajne udarce u terorističkim grupama, uništavajući veliki broj ljudstva, boraca i vojne opreme", izjavio je portparol ukrajinske armije Aleksej Dmitraškovskij, prenosi Itar-Tass. On je dodao da su ukrajinske trupe takođe pretrpele gubitke - jedan vojnik je poginulo, 13 je ranjeno, izgubili su tenk T-64, kamion "ural" i manje naoružanje.

09.32 - Granični prelaz Gukovo u Rostovskoj oblasti, koji je bio zatvoren, ponovo radi, javlja Itar-Tass. Dva druga granična prelaza, Novošahtinsk i Donjeck, i dalje su zatvoreni.

Urkajinske izbeglice Foto AP
Urkajinske izbeglice Foto AP

09.27 - Čak 18.000 izbeglica iz Ukrajine privremeno je razmešteno u regionima ruske federacije. Dva autobusa s ukrajinskim izbeglicama nisu mogla da uđu u Vladimirovsku oblast od paljbe ukrajinske vojske. Automobili koji su ih pratili su izrešetani, a jedan je uništen.

Anatolij Kljan je poginuo na zadatku Foto AP
Anatolij Kljan je poginuo na zadatku Foto AP

09.20 - Predsednik Rusije Vladimir Putin odlikovao je posthumno snimatelja Anatolija Kljana Ordenom za hrabrost. Snimatelj Prvog kanala Anatolij Kljan smrtno je ranjen na zadatku u Donjecku, dok je se s grupom novinara i majki vojnika vozio autobusom ka ukrajinskoj vojnoj bazi. Na njih su pucali ukrajinski vojnici.SAD:Porošenko ima "pravo da brani njegovu zemlju"Last changed: 02.07.14 01:50:26 (Tanjug), uploaded: 02.07.14

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track