VIRUS UBICA BEZ KONTROLE: Ebola u Zapadnoj Africi ubila 467 ljudi, napala 759 - leka nema!
Foto: AP

Stravično!

VIRUS UBICA BEZ KONTROLE: Ebola u Zapadnoj Africi ubila 467 ljudi, napala 759 - leka nema!

Planeta -
Stručnjaci kažu da je pitanje dana kada će se epidemija ebole proširiti na ceo crni kontinent, pa i dalje

ŽENEVA - Svetska zdravstvena organizacija (SZO) ponovo je upozorila da je Zapadnu Afriku zahvatila do sada najsmrtonosnija epidemija ebole, saopštavajući da je broj umrlih porastao na 467, a zaraženih na 759.

Reč je o stopi smrtnosti koja je porasla za 38 procenata od prošlonedeljnog izveštaja SZO o epidemiji te smrtonosne bolesti. Najteže su pogođene zemlje regiona - Gvineja, Liberija i Sijera Leone, koje spadaju u najsiromašnije zemlje sveta, zbog čega stručnjaci apeluju na hitnu pomoć međunarodne zajednice.

U Gani će se danas, na dvodnevnoj konferenciji, okupiti ministri zdravlja iz celog zapadnoafričkog regiona kako bi doneli odluku o "drastičnoj akciji" kako bi se zaustavilo širenje bolesti.

Leka još nema Foto Reuters
Leka još nema Foto Reuters

"Odluke donete na ovom skupu će biti od suštinskog značaja da se reši trenutna situacija, kao i izbijanje epidemija u budućnosti", navedeno je u saopštenju SZO, a prenosi AFP.

Od momenta izbijanja epidemije u Gvineji u januaru, SZO je uputila 150 stručnjaka u region, ali i uprkos toj činjenici, došlo je do "značajnog porasta" u broju obolelih i preminulih, navodi ta organizacija.

Organizacija "Lekari bez granica" prošle sedmice je upozorila da je širenje virusa "potpuno van kontrole" i podseća da je stopa smrtnosti u prethodnim epidemijama iznošila čak 90 procenata.

Upozoreno je i da bi ebola mogla da se proširi i na druge zemlje.

Lekari bez granica upozoravaju da nad virusom nema kontrole Foto AP
Lekari bez granica upozoravaju da nad virusom nema kontrole Foto AP

Stručnjaci smatraju da je bolest dobila na zamahu jer su vlasti u aprilu suviše rano ublažile mere koje su bile na snazi zbog sprečavanja širenja virusa. Posebno je zabrinjavajuće i to što se po prvi put bolest raširila na gusto naseljene oblasti, poput glavnog grada Gvineje, Konakrija.

Kako britanski "Skaj njuz" prenosi, mnogi ljudi u Liberiji, jednoj od najsiromašnijih država u svetu, kriju od vlasti ako prepoznaju simptome ebole jer se plaše odbacivanja od zajednice kojoj pripadaju.Lokalni običaji idu na ruku širenju bolesti, jer tamošnje zajednice obično čuvaju telo preminulog u kući po sedam dana, kupaju ga i ljube ga, pa čak i "zajedno jedu", stavljajući hranu preminulom u usta.

Smrtonosna ebola izaziva dijareju i povraćanje, slabljenje bubrega i funkcije jetre i može da prouzrokuje spoljašnje i unutrašnje krvarenje.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track