UŽIVO DAN 138: U Slavjansku se vijori ukrajinska zastava, na aerodromu zarobljeno 130 padobranaca!
Foto: AP

Kriza ne jenjava

UŽIVO DAN 138: U Slavjansku se vijori ukrajinska zastava, na aerodromu zarobljeno 130 padobranaca!

Planeta -
Oni su zauzeli mesta Semjonovka i Nikolajevka, koja su dugo bila jedini koridor koji povezuju Slavjansk i Donjeck. Istovremeno, Itar-Tass izveštava da je trenutno u Lugansku mirno i da su sukobljene strane učvrstile svoje pozicije

DONJECK/LUGANSK - Proruske snage napustile su tokom protekle noći Slavjansk a štab ustanika premešten je u Kramatorsk, javio je Itar-Tas s, dodajući da je grad bombardovan i da su ljudi u konvojima napuštali Slavjansk, kao i da se utvrđuje precizan broj žrtava.

"Slavjansk je trenutno praktično pust", navodi ruska agencija, dodajući da je bolnica iz Slavjanska evakuisana u Donjeck.

Takođe, izveštava se da je ukrajinska vojska zauzela mesta Semjonovka i Nikolajevka, koja su dugo bila jedini koridor koji povezuju Slavjansk i Donjeck. Istovremeno, Itar-Tass izveštava da je trenutno u Lugansku mirno i da su sukobljene strane učvrstile svoje pozicije.

Tokom protekle noći na istoku Ukrajine nastavljene su borbe između ukrajinskih i proruskih snaga, javile su ukrajinske i ruske novinske agencije, izveštavajući da je u Donjeckoj oblasti kod Novoselovke poginulo sedam ukrajinskih vojnika.

18.20 -Snage samodbrane Luganske oblasti tvrde da su zarobile 130 ukrajinskih padobranaca i pripadnika snaga bezbednosti u rejonu gradskog aerodroma. Uprkos granatiranju položaja proruskih snaga u borbama uništen je jedna transportni avion Il-76 i sedam BTR , protivavionski samohodni top ZSU 23-4, pet automobila.

14.46 - Ukrajinske snage su danas postavile ukrajinsku zastavu na glavno uporište proruskih snaga Slavjansk, nakon što su ih potisnule iz tog industrijskog grada u istočnoj Ukrajini, izjavio je ukrajinski ministar odbrane Valerij Geletej.

13.54 - Na ruski deo graničnog prelaza Donjeck bačeno je 20 granata, od kojih su na sam prelaz pale dve rakete. Za sada nema povređenih, prenose RIA Novosti.

12.44 - Rusija je suspendovala predaju naoružanja i tehnike Ukrajini sa Krima, koja pripada ukrajinskoj vojsci, saopštilo je rusko Ministarstvo inostranih poslova, ističući da će odluka važiti do potpunog prekida borbenih dejstava ukrajinskih snaga na istoku Ukrajine i rešavanja situacije mirnim putem.

12.25 - Predstavnici samoproglašene Donjecke Narodne Republike (DNR) potvrdili su danas da su proruske snage napustile Slavjansk koji su opkolile ukrajinske snage, navodeći istovremeno da su pretrpele minimalne gubitke.

Prema navodima "narodnog gubernatora" Donjeckog basena Pavela Gubarjova, odluku o napuštanju Slavjanska doneo je komandant proruskih snaga Igor Strelkov."To je realizovano sinoć. Gubici ustanika su minimalni. Organizovano i jedinstvo, ustaničke snage otišle su ka Krematorsku i nastaviće se dislokacija očigledno u Gorlovku i Donjeck", naveo je on a prenosi RIA Novosti.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track