NE ŽELE DA RATUJU: Dve trećine Rusa protiv intervencije ruske vojske u Ukrajini
Foto: AP

Anketa

NE ŽELE DA RATUJU: Dve trećine Rusa protiv intervencije ruske vojske u Ukrajini

Planeta -
Čak 66 odsto anketiranih ne odobrava upotrebu ruske vojske u komšiluku, a 27 odsto je za; većina ispitanih spremna je da pomogne izbeglice

MOSKVA - Dve trećine Rusa protivi se upotrebi ruske vojske u jugoistočnoj Ukrajini, pokazuju rezultati ankete Ruskog centra za istraživanje javnog mnjenja (VCIOM), prenosi Tanjug pozivajući se na Itar-Tass.

.Anketa pokazuje da 66 odsto Rusa, uglavnom starijih ljudi i stanovnika gradova, ne odobrava raspoređivanje ruskih vojnika radi suzbijanja oružanog sukoba u Ukrajini, dok je, kao potrebnu odluku, podržala četvrtina ispitanih ili 27 odsto, navodi VCIOM.

Na pitanje šta bi to opravdalo upotrebu ruske vojne sile u Ukrajini, trećina ispitanika je rekla da, ni u kom slučaju, to ne bi bila prihvatljiva opcija.

Većina ispitanih Rusa spremna je da pomogne izbeglice iz Ukrajine. Anketa je pokazala da je 44 odsto ispitanih izrazilo spremnost da pošalje hranu, toplu odeću i drugu humanitarnu pomoć, 21 odsto bi uplatilo novac u posebne fondove, 19 odsto bi se uključilo u širenje informacija o potrebama izbeglica, devet odsto bi im dalo utočište, dok 23 odsto nije spremno da pomogne.

Ankete VCIOM sprovedene od 21. - 29. juna među 1.600 ispitanika na 130 lokacija u 42 ruska regiona, a statisticka greška ne prelazi četiri odsto, navodi Itar Tass.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track