(VIDEO) PROTEST SEVERNE KOREJE: Američka komedija o Kimu je podrška terorizmu i čin objave rata, spr
Foto: Printscreen Yt

Istrajno

(VIDEO) PROTEST SEVERNE KOREJE: Američka komedija o Kimu je podrška terorizmu i čin objave rata, spr

Planeta -
Pjongjang u pismu generalnom sekretaru UN osuđuje komediju INVERVJU, a od Vašingtonga traži da hitno zabrani distribuciju tog filma koji su, kako se navodi, režirali gangsteri

UJEDINJENE NACIJE - Severna Koreja uputila je pismo UN u kojem osuđuje snimanje američke komedije o njihovom lideru Kim Džong-unu, ocenivši da je to "objava rata" i zatražila od Vašingtona da zabrani prikazivanje tog dugometražnog ostvarenja.

U pismu sinoć upućenom generalnom sekretaru UN Banu Ki-munu, ambasador Pjongjanga Ja-Song-Nam navodi da film predstavlja "podršku terorizmu i čin objave rata".

Američki Film "Intervju" u režiji Seta Rodžena i Džejmsa Franka priča je o dvojici američkih novinara koji ubijaju lidera Severne Koreje.

Scena iz filma
Scena iz filma

"Dozvoliti snimanje i produkciju filma o ubistvu predsednika koji je na funkciji, smatra se podrškom terorizmu i objavom rata", navodi se u pismu.

Pjongjang traži da američke vlasti "hitno preduzmu odgovarajuće mere da zabrane distribuciju filma" i dodaje da su "film režirali gangsteri".

Vlasti Severne Koreje zapretile su krajem juna da će preduzeti "nemilosrdne mere" ako SAD dozvole emitovanje filma.

Scena iz filma
Scena iz filma

"Ako američka vlada dozvoli emitovanje filma i još ga podrži, mi ćemo preduzeti nemilosrdne mere. Smatraćemo da je to objava rata jer ugrožavanje slike Kima Dzong-una predstavlja flagrantni teroristički čin", izjavio je neimenovani portparol Ministarstva inostranih poslova.

U najavnom video klipu za film prikazan je glumac koji liči na Kima Džong-una. Na humoristički način se navodi da u "Severnoj Koreji svi veruju šta Kim govori, čak i ako kaže da govori jezik delfina i nikada ne ide u toalet". Film bi trebalo u SAD da izađe u oktobru.

Predsednik Severne Koreje Kim Džong-un u poseti sirotištu, Foto Reuters
Predsednik Severne Koreje Kim Džong-un u poseti sirotištu, Foto Reuters

To nije prvi put da Holivud snima parodiju na račun vlasti u Severnoj Koreji. Snimljena je 2004. godine satirična komedija "Team America" (Američki tim) u kojem je otac Kim Džon-una, Kim Džong-il prikazan kao izolovani despot.

http://www.youtube.com/watch?v=8E0UJBCrTgA

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track