HIT NARUKVICE ZABRANJENE: Deci od šarenih gumica može da stane krv!
Foto: Pt Youtube

Proterane iz britanskih škola

HIT NARUKVICE ZABRANJENE: Deci od šarenih gumica može da stane krv!

Planeta -
Statistike govore da ih deca često gutaju i koriste ih kao praćke. Nemalo puta bilo je i razbijenih glava jer se deca u školskom dvorištu posvađaju čija je narukvica lepša ili optuže jedno drugo za krađu mustre?!

LONDON - Šarene narukvice od gumica koje su ovog leta apsolutni hit opasne su po zdravlje, tvrde britanski lekari opšte prakse.Tu tvrdnju ozbiljno su shvatile tamošnje škole pa su zabranile nošenje ovog gumenog modnog detalja, a roditelji su upozoreni da nošenje takvih narukvica može deci da ošteti cirkulaciju. Britanski mediji navode primer dečaka koji je zaspao s gumicama obmotanim oko prstiju koji su mu nedugo potom poplaveli. Statistike govore da deca ove gumice često gutaju kao i da ih u igrama u školi koriste kao praćke. Nemalo puta bilo je i razbijenih glava jer se deca u školskom dvorištu posvađaju čija je narukvica lepša ili optuže jedno drugo za krađu mustre?!Lekari upozoravaju roditelje mlađe dece da pomno paze na svoje mališane koji lako mogu da progutaju gumicu i uguše se. Kada je reč o pomami za pletenjem gumenih narukvica, imune nisu ostale ni brojne slavne ličnosti, a prodaja je doživela rekord kada ih je na ruku stavila britanska princeza Kejt.

Izumeo ih Amerikanac, nosi ih i BekamGumice i razboj na kojima devojčice pletu sve i svašta izmislio je još 2011. jedan američki inženjer, ali narukvice su postale svetski hit kada su početkom godine krenuli da ih nose slavni. Princezi Kejt narukvicu je poklonila jedna devojčica tokom novozelandske turneje, a nekoliko meseci kasnije vojvotkinjini roditelji ušli su u biznis i počeli da ih prodaju, a potražnja je porasla za više od 300 odsto. Među poznatima koji nose ovaj modni detalj jeste i fudbalska zvezda Dejvid Bekam. Gumice i narukvice napravljene od njih toliko su postale popularne da su klinci osnovnih škola u Engleskoj rešili da uđu u Ginosocu knjigu rekorda i izrade lanac od čak 60.000 gumica.

http://www.youtube.com/watch?v=t6yHV2ImN6c
http://www.youtube.com/watch?v=Wd3UdqPmKbA
http://www.youtube.com/watch?v=RI7AkI5dJzo

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track