PRVA STANICA: Putin na Kubu oči u oči s legendom revolucije Fidelom Kastrom
Foto: Fonet/AP

Turneja

PRVA STANICA: Putin na Kubu oči u oči s legendom revolucije Fidelom Kastrom

Planeta -
Predsednik Rusije sastaće se i sa kubanskim kolegom Raulom Kastrom, a u nedelju će na Marakani u Riju gledati finale Mundijala i razgovarati s Angelom Merkel

HAVANA - Predsednik Rusije Vladimir Putin doputovao je danas na Kubu, prvu zemlju koju će posetiti u okviru latinoameričke turneje, javili su kubanski mediji.

Ruskog predsednika, koji je uoči dolaska potpisao sporazum o otpisu 90 odsto ogromnog duga Havane prema bivšem Sovjetskom Savezu, više od 31 milijarde dolara, primio je drugi čovek Kube Migel Dias-Kanel, javlja kubanska agencija Prensa Latina.

Putin koji ostaje u Havani nekoliko sati, razgovaraće sa predsednikom Raulom Kastrom i drugim kubanskim zvaničnicima, a primiće ga i ikona Kubanske revolucije Fidel Kastro (87), koji se povukao s vlasti 2006. godine.

U izjavi agenciji Prensa Latina, Putin je rekao da Rusija želi "uspostavljanje punog tehnološkog saveza" sa Latinskom Amerikom, posebno u oblasti energetike, aeronautike i biofarmacije. Moskva razmatra sa Kubom "velike projekte u oblasti industrije i visoke tehnologije, energije, civilnog aviosaboraćaja, medicine i biofarmacije", dodao je ruski predsednik.

Rusija je deveti trgovinski partner Kube, daleko iza Venecuele, Kine i Španije.

Putin će s Kube sutra otputovati u Argentinu, a u nedelju odlazi u Brazil gde će prisustvovati finalu Svetskog prvenstva u fudbalu i učestvovati 15. i 16. jula na sastanku BRICS-a (Brazil, Rusija Indija, Kina i Južna Afrika).

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track