UŽIVO DAN 7 IZAZVALI NASILJE: 3 Jevrejina optužena za ubistvo palestinskog mladića
Foto: Ap

Zaštitna ivica

UŽIVO DAN 7 IZAZVALI NASILJE: 3 Jevrejina optužena za ubistvo palestinskog mladića

Planeta -
Optuženi su ubili i zapalili Muhameda Abu Hdeira (16), a to ubistvo je isprovociralo Hamas da zaspe Izrael raketama - a Izrael je započeo antiterorističku operaciju

JERUSALIM - Izrael je danas podigao optužnicu protiv trojice Jevreja za otmicu i ubistvo palestinskog mladića čija je smrt pokrenula talas nasilnih protesta u arapskim delovima Jerusalima i severnog Izraela, a potom i vojni napad Izraela na Palestince.

Portparol policije Miki Rozenfeld rekao je da su se optuženi danas pojavili u sudu i da organi reda istražuju umešanost još trojice u ubistvo palestinskog mladića. Oni će ostati u kućnom pritvoru.

Rozenfeld je naveo da su osumnjičeni priznali otmicu 16-godišnjeg Muhameda Abu Hdeira i da su ga zapalili. Abu Hdeir je otet 2. jula, nedaleko od svoje kuće u istočnom Jerusalimu, a njegovo ugljenisano telo je nađeno u šumi.

Izraelska bezbednosna služba Šin Bet saopštila je da je motiv osumnjičenih čija imena nisu objavljena, bio osveta za prethodnu otmicu i ubistvo tri jevrejska mladića.

Posle tih incidenata, prošlog utorka su počeli okršaji Izraela i ekstremističke organizacije Hamas koja je ispaljivala rakete na teritoriju jevrejske države. Izrael je odgovorio intenzivnim bombardovanjem Gaze u kojem su poginule stotine civila do sada.To je najžešći sukobi Izraela i Hamasa od novembra 2012. godine.

17.54 - Državni sekretar SAD Džon Keri, očekuje se u utorak u Egiptu. Keri je u nedelju telefonirao premijeru Izraela Benjaminu Netanjahuu da bi potvrdio da su SAD spremne da pomognu postizanje primirja, dok Izrael preti da će pojačati ofanzivu na palestinsku enklavu, tokom koje je za nedelju dana poginulo 177 ljudi.

16.36 - Potvrđeno: "Gvozdena zavesa" presrela je jednu raketu iznad gradskog područja Tel Aviva, javlja IDF na Tviteru..

Ostaci mete u Gaza Sitiju, Foto Retuers
Ostaci mete u Gaza Sitiju, Foto Retuers

16.02 - Vođe Hamasa tek će da vide šta je razaranje kad izađu iz skloništa, rekao je ministar odbrane Izraela Moše Jaalon. "Kad Hamas izađe iz rupa u kojima se krije videće obim razaranja i štetu koju smo naneli toj organizaciji i zažaliće što su započinjali rat protiv Izraela", izjavio je on na brifingu Izraelskih odbrambenih snaga (IDF), prenosi Džeruzalem post. Jaalon je naglasio da Hamas pokušava da pobedi po svaku cenu i da snage bezbednosti moraju da ostanu u najvišem stanju pripravnosti.

Posle napada na cilj Hamasa u Rafi, Foto Reuters

14.21 - Šefovi diplomatija zemalja članica Arapske lige hitno se danas sastaju u Kairu da bi "našli rešenje za obustavu krvoprolića nad palestinskim narodom i radi zauzimanja zajedničkog arapskog stava o tom pitanju", saopštila je Vlada Egipta. Egipat koji je posredovao u postizanju primirja između Izraela i paletinskog radikalnog pokreta Hamas 2012. godine, sada je rezervisan jer je sadašnja vlada u Kairu protiv terorističkog Hamasa, smatrajući da je to palestinsko krilo svrgnutog egipatskog islamističkog Muslimanskog bratstva. S druge strane, Saudijska Arabija je obećala hitnu pomoć od 53,3 miliona dolara žrtvama bombardovanja u Gazi, a Ujedinjeni Arapski Emirati 52 miliona dolara.

Maja Kocijančič, Foto Zorana Jevtić
Maja Kocijančič, Foto Zorana Jevtić

13.17 - Evropska unija saopštila je da je u kontaktu sa "stranama u regionu" u cilju uspostavljanja hitnog prekida vatre u Pojasu Gaze, javlja Jerusalim post. "Pozivamo sve strane da pokažu najveću suzdržanost kako bi se izbegle žrtve i uspostavio mir. U kontaktu smo sa svim stranama u regionu u cilju uspostavljanja hitnog primirja", kazala je portparol komesara EU za spoljnu politiku Maja Kocijančič.

Palestinske izbeglice, Foto AP

11.49 - Hiljade Palestinaca napustilo je severne delove pojasa Gaze pošto je Izrael upozorio u nedelju da će to područje biti meta jačih napada čiji je cilj da se zaustavi raketiranje izraelske teritorije. Agencija UN za pomoć palestinskim izbeglicama - UNWRA je saopštila da je oko 17.000 ljudi zatražilo zaštitu u skloništima, koje je pripremila u 20 škola. Najmanje 172 Palestinca su poginula od početka, sudeći po podacima zvaničnika u Gazi, uključujući 18 članova jedne porodice, koji su poginuli u vazdušnom udaru u subotu uveče.

Ilustracija Foto Reuters

11.32 - Iako je više puta nagoveštavala, izraelska vojska nije još pokrenula kopnenu ofanzivu protiv palestinske terorističke organizacije Hamas, koja vlada pojasom Gaze. Rano jutros su u izraelskim vazdušnim udarima pogođena tri postrojenja za obuku vojnog krila Hamsa i zgrade u gradu Gazi, javio je AFP, dodajući da je bilo žrtava. Jedna granata ili raketa iz Sirije pala je na severu, na deo Golanske visije koji je pod izraelskom okupacijom. Nešto ranije raketa ispaljena iz Gaze pogodila je električnu infrastrukturau koja snabdeva Gazu i bez struje je ostalo ko 70.000 ljudi.

Položaji iraelskih odbrambenih snaga kod granice s Pojasom Gaze Foto Reuters

11.12 - Državni sekretar SAD Džon Keri razgovarao je sinoć s izraelskim premijerom Benjaminom Netanijahuom, izrazivši spremnost SAD da pomognu obnovu zatišja. Egipat, koji po tradiciji posreduje između Izraela i Hamasa, nastavio je da deluje iza scene, navodi Asošijeted pres. Generalni sekretar UN Ban Ki Mun pozvao je na momentalan prekid vatre. Ban je osudio nesumično ispaljivanje raketa na izraelske civilne mete, označivši to kršnjem međunarodnog prava. U isto vreme je duboko zabrinut zbog posledica izraelske vojne akcije po palestinske porodice.

10.50 - Letelica bez posade ušla je iz Gaze na teritoriju Izraela i oborena je projektilom "patriot" iznad Ašdoda, javlja Pola Siler, dopisnica Raše tudej s Bliskog istoka. U međuvremenu je teroristička organizacija Hamas potvrdila da je poslala nekoliko dronova u specijalnu misiju na Izrael.

09.47 - Rakete iz južnog Libana opet su ispaljene na Izrael, što je izazavalo izraelsku artiljerijsku vatru, rekli su libanski bezbednosni zvaničnici i izraelska armija.To je treći raketni napad iz Libana od petka. Izraelski policijski portparol rekla je da nije bilo izveštaja o šteti i žrtvama od raketne vatre. Niko za sada nije preuzeo odgovornost.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track