(VIDEO) UŽIVO DAN 148 Spašena 4 člana oborenog aviona, dvojica zarobljeni!
Foto: Printcsreen Yt

Građanski rat u Ukrajini

(VIDEO) UŽIVO DAN 148 Spašena 4 člana oborenog aviona, dvojica zarobljeni!

Planeta -
Osmoro civila, uključujući jedno dete, poginuli su samo u poslednja 24 časa; u prethodn atri dana poginulo je 17, a ranjeno je 73 civila, kažu u pres službi grada

LUGANSK -Ukrajinski Štab za sprovođenje antiterorističke operacije saopštio je danas da su spašena četvorica, od osam članova posade aviona "Antonov-An 26", oborenog u ponedeljak, prenela je agencija UNIAN.

"U operaciji potrage i spasavanja četiri od osam članova posade aviona An-26 spašena su i upućena u bezbednu oblast", naveo je taj štab.

Ukrajinska agencija navodi da se dva ukrajinska vojnika još nalaze u zarobljeništvu kod proruskih snaga i trenutno se pokušava njihovo oslobađanje.

Najmanje osam civila, uključujući jedno dete, poginuli su u artiljerijskim napadima ukrajinske vojske na grad Lugansk u posledna 24 sata, saopštila je danas pres služba grada.

Gradonačelnik Luganska Sergej Kravčenko je proglasio trodnevnu žalost, koja počinje danas, zbog žrtava ukrajinskih artiljerijskih napada, prenela je ruska agencija Itar-Tass. Samo u prethodna tri dana, poginulo je 17 civila a 73 je ranjeno, navedeno je u saopštenju.

16.37 - Četiri člana posade transportnog aviona ukrajinske vojske oborenog juče iznad oblasti koju kontrolišu proruske snage u Ukrajini, pronađena su i evakuisana, saopštila je danas ukrajinska vojska. "Četvoro od osam članova posade aviona An-26 spaseno je i prebačeno u bezbednu oblast posle operacije potrage"

12.56 - Desni sektor može da mobiliše 7.000 boraca za ATO (antiterorističku operaciju), izjavio je vođa te fašističke partije Dmitro Jaroš ukrajinskim medijima.

12.49 - Posada višecevnog raketnog bacača "Ljagušonok" samoodbrane LNR urezala je na svoje vozilo trofej - dva aviona ukrajinske vojske koje su juče oborili u toj oblasti. Fotografiju je na Tviter postavio korisnik Dart Vejder, ali to najverovatnije nije Dart Nikolajevič Vejder, vođa Internetske partije koji se kandidovao za predsednika Ukrajine i gradonačelnika Odese.

11.40 - Najmanje troje civila poginulo je u gradiću Snežnoje u Donjeckoj oblasti u vazdušnom napadu ukrajinske ratne avijacije, javlja 1TV.RU. Očekuje se da crni bilans bude još veći jer je u tom konkretnom napadu praktično uništena petospratna stambena zgrada, a napad je izvršen u rano jutro, pre nego što su ljudi izašli iz kuća svojim poslom. Lekari lokalne bolnice kažu da im je dovezeno mnogo ranjenika ne samo iz te petospratnice i okolnih zgrada, nego i iz drugih gradskih kvartova. Bombardovani su stambeni delovi, ali zasad još nema izveštaja da su stanovnici izginuli u drugim oblastima grada.

Snage samoodbrane tvrde da kontrolišu aerodrom u Lugansku, Foto AP
Snage samoodbrane tvrde da kontrolišu aerodrom u Lugansku, Foto AP

11.18 - Pripadnici snaga samoodbrane samoproklamovane Luganske Narodne Republike (LNR) aopštili su da su u poslednja 24 sata, tokom borbe za aerodrom u Lugansku, ubili oko 100 ukrajinskih vojnika i uništili pet tenkova, dva oklopna vozila i jednu minobacačku bateriju, saopštila je pres služba LNR. U saopštenju se navodi da snage samoodbrane i dalje drže u blokadi taj aerodrom i da se "neprijatelj povukao na položaje koje je zauzimao prethodnog dana", prenela je agencija Itar-Tass.

Ukrajinska vojska gađa stambene objekte, Foto Printscreen yt
Ukrajinska vojska gađa stambene objekte, Foto Printscreen yt

11.13 - Ukrajinska vojska i snage samoodbrane Donjecke i Luganske oblasti već nekoliko dana vode velike borbe, pokrenute pošto je zvanični Kijev obnovio ofanzivu za preuzimanje kontrole nad pomenutim oblastima, koje su na referendumima 11. maja izglasale nezavisnost od Ukrajine. Tokom te vojne operacije je, prema podacima ukrajinskog Ministarstva zdravlja, poginulo 478 civila, dok ih je 1.392 povređeno. Pored toga, uništene su mnoge zgrade, a više samo u Rusiji spas je potražilo 500.000 ukrajinskih izbeglica, mahom žena i dece.

11.06 - Ativisti Majdana izjavili su da će se povući iz centra Kijeva ako sin (ministra policije Arsena) Avakova pođe s njima u rat (na istoku Ukrajine), javljaju Novosti.ru na Tviteru.

Petar Porošenko i Angela Merkel, Foto Reuters
Petar Porošenko i Angela Merkel, Foto Reuters

10.23 - Predsednik Ukrajine Petar Porošenko i nemačka kancelarka Angela Merkel izrazili su nadu da da će predstojeći pregovori s predstavnicima proruskih oblasti na istoku Ukrajine dati pozitivne rezultate u rešavanju ukrajinske krize. Merkelova i Porošenko su u telefonskom razgovoru sinoć najavili mogućnost raspoređivanja predstavnika OEBS-a na rusko-ukrajinskoj granici. Ministar spoljnih poslova Nemačke Frank Valter Štajmajer juče je izjavio da se Berlin i Pariz zalažu za novi početak dijaloga kontakt grupe za Ukrajinu sa stanovištvom na jugoistoku. Kontakt grupu za Ukrajinu čine predstavnici Ukrajine, Rusije i OEBS-a.

Jedna od granata koju je ukrajinska vojska ispalila na Rusiju uništila je ovu kuću u Rostovskoj oblasti i ubila čoveka, Foto Printscreen RT
Jedna od granata koju je ukrajinska vojska ispalila na Rusiju uništila je ovu kuću u Rostovskoj oblasti i ubila čoveka, Foto Printscreen RT
http://www.youtube.com/watch?v=aLTlbmGD_8E

09.43 - Rusija je pozvala vojne atašee 18 zemalja, uključujući SAD, da danas posete grad u Rostovskoj oblasti gde je u nedelju pala ukrajinska raketa i ubila jednog ruskog civila. "Ministarstvo odbrane Ruske Federacije je odlučilo da upozna inostrane vojne stručnjake sa stvarnom situacijom u Donjeckoj i Rostovskoj oblasti, gde je u nedelju pala raketa sa ukrajinske teritorije", izjavio je portparol tog Ministarstva, a preneo Rojters. Kijev je negirao ruske navode da je ukrajinska vojska ispalila raketu preko granice sa Rusijom i istakao da proruske snage na istoku

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track