MOSKVA TUGUJE: Dan žalosti zbog pogibije 22 putnika u metrou
Foto: AP

Teška nesreća

MOSKVA TUGUJE: Dan žalosti zbog pogibije 22 putnika u metrou

Planeta -
Od povređenih 146 putnika 50-tak je u kritičnom stanju; normalizacija podzemnog železničkog saobraćaja tek za nekoliko dana

MOSKVA - U Moskvi je danas Dan žalosti, povodom pogibije 22 putnika u nesreći u metrou - najtežoj železničkoj nesreći u 79-togodišnjoj istoriji službe gradske podzemne železnice.

U jučerašnjoj nesreći u metrou poginulo je 22 putnika, a 146 je povređeno kada su tri vagona voza iskliznula iz šina tokom jutarnjeg špica, javlja Itar-Tass. Među poginulima su i dva stranca, a među povređenim najviše je Moskovljana, mada ima i stanovnika 12 ruskih regiona i državljana pet različitih država - Ukrajine, Moldavije, Tadžikistana, Uzbekistana i Kirgizije.

Foto Reuters
Foto Reuters

Prema ažuriranim izveštajima, 146 putnika koji su povređeni hitno su prebačeni u prestoničke bolnice. Pedesetak njih je u kritičnom stanju zbog povreda mozga i preloma kostiju, povreda grudnog koša i abdomena. Šezdeset zdravstvenih ustanova otvoreno je za dobrovoljno davanje krvi.

Gradonačelnik Moskve Sergej Sobjanin potpisao je dekret o Danu žalosti u ruskoj prestonici; zastave su od jutros na pola koplja i sve manifestacije su otkazane, a molitve se služe u svim gradskim crkvama za pokoj duše poginulih i zdravlje povređenih. Porodicama poginulih biće isplažene kompenzacije u iznosu od po 90.000 dolara.

Sergej Sobjanin je proglasio jednodnevnu žalost, Foto Printscreen RT
Sergej Sobjanin je proglasio jednodnevnu žalost, Foto Printscreen RT

Sobjanin je takođe dao instrukcije da se sprovede vanredna provera funkcionisanja uređaja gradskog metroa uz obećanje da će osobe odgovorne za nesreću krivično odgovarati. On je dodao da nije moguće da se brzo vrati saobraćaj u normalu na oštećenom delu linije Arbatsko-Pokrovskaj i da bi popravka mogla da potraje do dva dana, a vozovi moskovskog metroa ponovo će početi da saobraćaju "tek pošto svi istražni postupci budu završeni".

Uzroci tragedije u glavnom gradu Rusije na Arbatsko-pokrovskoj (plavoj) liniji metroa između stanica Slavjanski bulevar i Park pobede se istražuju, a verzija da se radi o terorističkom aktu je isključena, navodi Itar-Tass. Uzrok nesreće od početka se pripisije padu u strujnom naponu, zbog čega je došlo do strujnog udara i automatskog neujednačenog kočenja voza koji se nalazio u pokretu i isao brzinom od oko 70 kilometara na sat .Prvi vagon je izbačen sa koloseka i okrenuo i sledeće vagone koji su se sudarali jedni sa drugima i prevrtali.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track