SARAJEVO: Dve generacije Ganićevih studenata ostaju bez diplome?!
Foto: Printscreen Source.ba

Učili na nepostojećem fakultetu

SARAJEVO: Dve generacije Ganićevih studenata ostaju bez diplome?!

Planeta -
Sarajevska filmska akademija je sa radom počela 2010. godine, ali je Ministarstvo za obrazovanje, nauku i mlade Kantona Sarajevo tek u maju 2012. dalo saglasnost za početak njenog rada

SARAJEVO - Lunu Mijović verovatno pamtite ponajviše zahvaljujući ulozi u filmu „Grbavica“. U međuvremenu je Luna ostvarila još nekoliko uloga, ali i razvila ljubav prema filmskoj režiji, zbog čega je odlučila da nastavi školovanje upravo u tom smeru.

SFA je zapravo Sarajevska filmska akademija. Radi se o prvoj privatnoj bh. filmskoj akademiji, koja deluje u okviru matične kuće, Sarajevo School of Science and Tehnology. Akademija je sa radom počela 2010. godine, a Luna je bila studentkinja njene prve generacije.

Nakon njene generacije, upisana je sledeća, a Ministarstvo za obrazovanje, nauku i mlade Kantona Sarajevo je tek u maju 2012. dalo saglasnost za početak rada ove visokoškolske ustanove, a to se odnosilo tek za generaciju koja će te godine upisati SFA. To je bio razlog da Luna potraži odgovore na pitanje regularnosti studija njene i naredne generacije koja je upisala taj fakultet.

S obzirom da odgovore nije dobila od rektora Ejupa Ganića i menadžerke akademskih aktivnosti Emine Ganić, odgovore je potražila od Prosvetne inspekcije Kantona Sarajevo, koja je konstatovala da je SSST radio mimo zakonskih propisa.

U međuvremenu su se menjali kantonalni ministri, sa kojima je menadžment SSST-a vodio razgovore o osnivanju Sarajevske filmske akademije. Taj je problem zatekao i bivšeg ministra Damira Marjanovića, koji se suočio sa žalbom SSST-a na odluku Prosvetne inspekcije KS.

Spor sa nadležnim ministarstvom nije jedini aktuelni pravni spor SSST-a. Luna Mijović je pokrenula privatnu parnicu, a očekuje ih uskoro i prvo ročište. Najveći problem je zapravo validnost diploma studenata prve dve generacije koje su upisale SFA.

Umesto iznošenja svog stava druga strana je saopštila da „ne želi da ugrožava sudski postupak koji je u toku“, i da ne žele „da pravna pitanja spuštaju na nivo istraživačkog novinarstva“.

Ipak u pisanom demantiju u kojem se optužuje bivši kantonalni ministri, spominju u ovom slučaju irelevantne argumente poput izgubljene kamere, te stopostotnu stipendiju za Lunu Mijović na drugoj godini fakulteta.

Bez obzira što znate voziti automobil, ne smete ga voziti dok ne dobijete potrebnu vozačku dozvolu. Isto važi i za rad fakulteta, a ceo ovaj slučaj će dobiti sudski epilog. Nažalost, najveće žrtve u ovoj priči bi mogli biti upravo studenti koji su studirali na, u tom periodu, formalno nepostojećem fakultetu.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track