PRORUSI: Nismo oborili malezijski avion
Foto: Youtube

Demantuju

PRORUSI: Nismo oborili malezijski avion

Planeta -
Andrej Purgin, zamenik premijera Narodne Republike Donjeck rekao je za agenciju AP da mora da su avion oborile snage ukrajinske vlade

KIJEV - Proruski pobunjenici u istočnom ukrajinskom gradu Donjecku odbacili su danas odgovornost za obaranje malezijskog putničkog aviona sa 295 putnika, koji se srušio u donjeckoj oblasti na istoku Ukrajine. Andrej Purgin, zamenik premijera Narodne Republike Donjeck rekao je za agenciju AP da mora da su avion oborile snage ukrajinske vlade. On nije potkrepio tu tvrdnju dokazom.

Purgin je obećao da će rukovodstvo te oblasti poslati crne kutije aviona na ekspertizu u Moskvu, prenosi ukrajinski Interfaks. Predsednik Ukrajine Petro Porošenko izjavio je ranije danas da ukrajinske snage nisu pucale ni na jednu metu u vazduhu.

"Ne isključujemo da je ovaj avion oboren i naglašavamo da Oružane snage Ukrajine nisu preduzele nikakvu akciju protiv meta u vazduhu", rekao je Porošenko i izrazio uverenje da će "odgovorni za tu tragediju odgovarati". Malezijski putnički avion s 295 ljudi oboren je u donjeckoj oblasti na istoku Ukrajine, gde se trenutno vode žestoke borbe između snaga ukrajinskih vlasti i proruskih pobunjenika, rekao je savetnik u Ministarstvu unutrašnjih poslova Ukrajine Anton Geraščenko.

Geraščenko je na svojoj Fejsbuk stranici napisao da je avion koji je leteo iz Amsterdama za Kuala Lumpur pogođen raketom na navođenje iz raketnog sistema Buk, dok je leteo na visini od 10.000 metara. Raketni sistem Buk može da ispaljuje rakete na visinu do 22.000 metara.

Avon se srušio nedaleko od sela Grabova, koje je trenutno pod kontrolon proruskih separatista. Lanser raketa sličan raketnom sistemu Buk novinar AP video je danas nedaleko od istočnoukrajinskog grada Snižne, koji takođe drže proruski pobunjenici. Malezijska avio kompanija Malezija erlajns saopštila je da je izgubila kontakt s avionom dok je leteo u ukrajinskom vazdušnom prostoru. Malezijski ministar odbrane Hišamudin Husein rekao je na svom nalogu na Tviteru da nema potvrde da je malezijski putnički avion oboren.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track