KIJEV: Proruske snage odnete tela 196 žrtava i kriju dokaze
Foto: AP

Optužbe

KIJEV: Proruske snage odnete tela 196 žrtava i kriju dokaze

Planeta -
Radnik Aleksandar Piljušni ispričao je za AP da su oni ostali pustili pripadnike samoodbrane DNR da utovare tela u kamione i odvezu ih jer su borci bili naoružani

HRABOVE - Proruske snage su odnele na nepoznatu lokaciju svih 196 tela koje su radnici pronašli na mestu gde se srušio malezijski avion, saopštila je ukrajinska Uprava za vanredne situacije ubrzo pošto su ukrajinska vlada i snage samoodbrane samoproglašene Donjecke Narodne Republike postigli preliminarni sporazum o uklanjanju tela sa mesta nesreće.

Portparol ukrajinskog Saveta bezebdnosti Andrej Lisenko kazao je da "teroristi" čine sve što je u njihovoj moći da sakriju dokaze da su ruske rakete oborile malezijski avion i da su kamionima odneli ostatke aviona i tela sa mesta nesreće, koje ne sme biti kontaminiramo da bi istražitelji mogli da utvrde šta i ko je uzrokovao pad aviona u stepu, prenosi Rojters.

Lisenko je rekao da je 38 tela odneto u regionalnu bolnicu u Donjecku, a da za ostale ne zna gde su. Pretnodno je zvaničnica Natalija Bistro izjavila da Kijev ne zna gde su tela, a radnik Aleksandar Piljušni kazao je jutros za AP da on i ostali radnici nisu imali izbora osim da daju tela pobunjenicima zato što "su oni naoružani, a mi nismo".

"Oni su došli, utovarili tela u kamione i odvezli ih negde", ispričao je Piljušni. Ni on ni Bistro nisu mogli objasniti šta se desilo sa 102 tela koja još nisu pronađena.

Ukrajinska vlada i proruske snage međusobno se optužuju da su ispalili raketu zemlja-vazduh kojom je, kako se pretpostavlja, oboren boing 777 avio kompanije "Malezija erlajnz".

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track