UGROŽENA AMERIČKA EKONOMIJA: Ruski hakeri postavili digitalnu bombu!
Foto: Rojters

Istraga u toku

UGROŽENA AMERIČKA EKONOMIJA: Ruski hakeri postavili digitalnu bombu!

Planeta -
Ovaj napad mogao da ima ozbiljne posledice za računarski sistem kompanije kao i da je mogao da unese haos u celu američku ekonomiju

Ruski hakeri su pre četiri godine uspeli da provale u računarsku mrežu kompanije Nasdak i da ubace "digitalnu bombu", odnosno maliciozni program putem koga su mogli da špijuniraju i kradu poverljive podatke, a imali su mogućnost da izazovu potpunu "digitalnu destrukciju".

Sve do ove nedelje bilo je poznato samo kako je Nasdak bio meta hakerskog napada, ali niko nije znao detalje i konkretne informacije u vezi sa tim napadom.Na CNN su objavili da je ovaj napad mogao da ima ozbiljne posledice za računarski sistem kompanije kao i da je mogao da unese haos u celu američku ekonomiju.

Iako je još nejasno ko stoji iza ovog napada pa FBI nije uspeo da skupi dovoljno dokaza kako bi optužili vladu neke strane zemlje (istraga još traje), jedna od mogućnosti jeste da je glavni krivac za napad ruska vlada ili ruski hakeri. Iz Rusije su ove optužbe nazvali "čistim glupostima" pa je moguće da je ovaj napad sproveo haker koji zaista nije povezan sa njihovom vladom poput ruskog hakera Aleksandra Kalinina koji je bezuspešno pokušavao da napadne računare Nasdaka u razdoblju između 2007. i 2010. godine.Iako portparol Nasdaka Rajan Vels kaže da hakeri nisu uspeli da se dokopaju nikakvih osetljivih podataka, ovaj slučaj na najbolji mogući način oslikava kakve velike opasnosti prete od hakera jer, da je "digitalna bomba kojim slučajem eksplodirala", nastao bi veliki haos koji bi se itekako odrazio na američku ekonomiju.

Stručnjak za bezbednost Kristofer Finan za CNN rekao je da je danas vrlo realan scenario da se zbog hakerskih napada prekine trgovanje berzom i da dođe do pada cena akcija i dodaje da bi američka vlada u budućnosti trebalo mnogo više da se fokusira na obdranu od takvog tipa pretnji.Ovo je samo još jedan primer kako hakeri imaju mogućnost da paralizuju naciju napominje CNN i podseća na neke od velikih hakerskih napada u kojima su učestvovale države u poslednjih pet godina.

Amerikanci su 2009. godine ubacili virus Stuksnet koji je uništio centrifuge u iranskim nuklearnim postrojenjima, Iranci su uništili oko 30 hiljada računara u saudijskoj kompaniji Aramko 2012. godine, dok su prošle godine hakeri iz Severne Koreje uspešno napali neke južnokorejske banke i medije.

(Dnevnik.hr)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track