PAD BOINGA VOZ SA LEŠEVIMA KRENUO KA HARKOVU: Proruske snage predaju crnu kutiju!
Foto: Reuters

Nesreća na istoku Ukrajine

PAD BOINGA VOZ SA LEŠEVIMA KRENUO KA HARKOVU: Proruske snage predaju crnu kutiju!

Planeta -
Rastojanje između dva aviona bilo je oko pet kilometara, što je u dometu raketa "vazduh - vazduh", kojima su takvi avioni opremljeni, kazao je načelnik Uprave Generalštaba vazdušnih snaga Ruske Federacije general Andrej Kartopolov

DONJECK/HAKROV- Malezijski premijer Nadžib Razak izjavio je danas da su vođe proruskih pobunjenika u Ukrajini pristale da malezijskim stručnjacima predaju crnu kutiju iz aviona koji je oboren na istoku Ukrajine.

Nadžib je rekao i da se tela 282 žrtve, koja su smeštena u voz sa vagonima hladnjačama u gradu Torez, upravo transportuju u ukrajinski Harkov, gde će biti predata holandskim forenzičkim stručnjacima. Posmrtni ostaci će potom biti prebačeni u Amsterdam.

Nadžib je dodao i da sa premijerom samoproglašene Narodne Republike Donjeck Aleksandrom Borodajem danas postigao dogovor da međunarodnom timu istražitelja bude omogućen bezbedan pristup na mesto rušenja aviona.

21.17 - Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija jednosgalsno je danas osudio obaranje malezijskog putničkog aviona u kome se nalazilo 298 putnika i članova posade u Ukrajini i zatražio da naoružane grupe u toj zemlji dozvole "bezbedan, potpun i neograničen pristup" mestu nesreće, javlja Rojters. Članice Saveta bezbednosti jednoglasno su usvojile rezoluciju koju je predložila Australija, odnosno zahteva se da oni koji su odgovorni za nesreću "odgovaraju za to i da sve države sarađuju u potpunosti da bi se utvrdila odgovornost".

19.23 - Malezijski premijer Nadžib Razak izjavio je danas da su vođe proruskih pobunjenika u Ukrajini pristale da malezijskim stručnjacima predaju crnu kutiju iz aviona koji je oboren na istoku Ukrajine.

18.22 - Voz u kome se nalaze leševi poginulih u padu malezijskog aviona je krenuo iz Ukrajine, ali se njegovo odredište i dalje ne zna, javlja BBC.

18.11 - Po prihodu najveća evropska aviokompanija, nemačka "Lufthanza" pridružila se rivalskom prevozniku Emiratima u pozivu da bude organizovan sastanak povodom pada malezijskog aviona iznad Ukrajine, navodeći da međunarodni bezbednosni protokol za vazdušni saobraćaj treba da bude preispitan.

17.45 - Američki predsednik Barak Obama izjavio je danas da je neophodno da se istražiteljima omogući pristup mestu pada aviona na istoku Ukrajine, a Rusiji je poručio da je na njoj odgovornost da utiče na proruske snage da omoguće istragu.

15.51 - Holandsko tužilaštvo saopštilo je da je otvorilo preliminarnu istragu povodom pada malezijskog aviona sa 298 putnika i članova posade, uglavnom Holanđana, na istoku Ukrajine. "Tužilac Thejs Berger je ovom trenutku u Kijevu", rekao je agenciji Frans pres portparol Tužilastva Vim de Brejn, ne precizirajući šta će biti tačan zadatak tužioca. Prema holandskom zakonu, Holandija može da krivično goni osumnjičene za ratne zločine čak i ako su počinjeni u inostranstvu, pod uslovom da među žrtvama ima Holanđana.

15.48 - Holandski forenzičari rekli su pripadnicima samoodbrane samoproglašene Donjecke Narodne Republike koje na istoku Ukrajine čuvaju voz pun tela poginulih putnika oborenog malezijskog aviona da voz mora da krene u roku od nekoliko sati. Eksperti holandskog nacionalnog forenzičkog tima, koji je specijalizovan za otkrivanje i identifikovanje žrtava, zahtevali su i da vagoni, koji su parkirani u blizini grada Toreza koji je pod kontrolom proruskih snaga, budu zapečaćeni, prenosi AP. Reporteri američke agencije su sa lica mesta izvestili da je zadah raspadajućih tela nesnosan. U vozu sa rashladnim uređajem nalazi se više od 200 tela putnika koji su poginuli kada je u četvrtak srušen malezijski avion iznad istočne Ukrajine. Međunarodni istražitelji i dalje imaju samo ograničen pristup mestu nesreće, koje se nalazi na teritoriji pod kontrolom proruskih snaga. Holandski eksperti su se u međuvremenu uputili na mesto nesreće, 15 kilometara dalje od mesta gde se nalazi voz sa telima, u pratnji posmatrača Organizacije za evropsku bezbednost i saradnju (OEBS).

Petar Porošenko, Foto Fonet/AP
Petar Porošenko, Foto Fonet/AP

15.20 - Predsednik Ukrajine Petar Porošenko naredio je vojsci da obustavi vojnu akciju u prečniku od oko 40 kilometara od mesta gde je prošle nedelje pao malezijski avion, prenele su svetske agencije. Porošenko je obavestio novinare o tome na konferenciji za štampu u Kijevu. "Dao sam naređenje: odmah, u radijusu od 40 kilometara oko mesta nesreće ukrajinske trupe ne smeju izvoditi operacije i ne smeju otvarati vatru", rekao je Porošenko, a prenela agencija Interfaks. Predsednik Ukrajine pozvao je i ruske stručnjake da učestvuju u istrazi, javlja Raša tudej.

Sva tela nose se u vagone hladnjače, Foto AP

Avion "boing 777" kompanije "Malezija erlajns", na letu MH17 - Amsterdam-Kulala Lumpur, srušio se 17. jula na istoku Ukrajine, u regionu Donjecka, 60 km od ruske granice, odnosno u zoni sukoba proruskih snaga i ukrajinske vojske. Poginulo je svih 298 putnika i članova posade - državljana 10 zemalja, među kojima 192 Holanđana i 10 Britanaca.

14.54 - Velika Britanija je pozorila ruskog predsednika Vladimira Putina da će se ruska ekonomija suočiti sa oštrijim sankcijama ako Moskva ne obezbedi potpun pristup mestu pada malezijskog aviona MH17 i ne zaustavi nestabilnost u Ukrajini. Britanija smatra da je ruska raketa ispaljena sa ukrajinske teritorije pod kontrolom proruskih snaga verovatno oborila malezijski avion kada je poginulo 298 ljudi, među kojima i deset britanskih državljana, prenosi Rojters. "Rusija mora da zna da će uslediti akcija ako ne nastupi radikalna promena u ponašanju Moskve. EU će biti spremna da preduzme nove korake", rekao je britanski premijer Dejvid Kameron.

Dejvid Kameron i Vladimir Putin, Foto AP
Dejvid Kameron i Vladimir Putin, Foto AP

12.56 - Predsednik Rusije Vladimir Putin razgovarao je telefonom s britanskim premijerom Dejvidom Kameronom i ukazao mu na važnost da se suzdrži od neprijateljskih zaključaka i ispolitizovanih izjava dok se ne završi istraga o uzroku pada malezijskog boinga 777 MH17 na istoku Ukrajine. Putin je takođe izrazio Kameronu najdublje saučešće zbog britanskih žrtava, navodi se u saopštenju Kremlja.

Mark Rute, Foto Reuters

12.40 - Premijer Holandije Mark Rute izjavio je da vlasti te zemlje žele da tela žrtava nesreće malezijskog aviona, koji se u četvrtak srušio na istoku Ukrajine sa 298 putnika i članova posade, od čega su 192 bili Holanđani, budu transportovana u Holandiju radi identifikacije. Rute je u obraćanju holandskom parlamentu takođe rekao da je i dalje nejasno gde se nalaze crne kutije iz tog aviona, dodavši da se slaže sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom da kutije moraju biti isporučene Međunarodnoj organizaciji za civilno vazduhoplovstvo, koja će izvršiti njihovu analizu, preneo je Rojters. Ukoliko se ne omogući potpuno slobodan pristup mestu nesreće na istoku Ukrajine, "na stolu će biti sve političke, ekonomske i finansijske opcije", istakao je premijer.On je dodao da je prioritet njegove vlade da tela žrtava budu vraćena u Holandiju i identifikovana.

Holandski stručnjaci su pregledali tela, Foto Reuters

12.20 - Tri člana holandskog tima za identifikaciju žrtava pada malezijskog aviona sa 298 putnika i članova posade danas su pregledali tela koja su pohranjena u hladnjači voza u mestu Torez na istoku Ukrajine i najavili da će voz danas napustiti to mesto. Ekspert za sudsku medicinu Peter Van Vilet je izjavio da će voz otići "tamo gde možemo da radimo svoj posao", preneo je Rojters. "Voz će danas krenuti. Ne znamo tačno vreme niti destinaciju, ali smo dobili obećanje da će danas krenuti", rekao je Van Vilet novinarima okupljenima na železničkoj stanici u Torezu, gradiću koji pod kontrolom drže proruske snage.

12.07 - Premijer Ukrajine Arsenij Jacenjuk izjavio je da su dosad pronađena 272 tela putnika malezijskog aviona, a da je trenutno 251 telo smešteno u vagone hladnjače u vozu na železničkoj stanici u Torezu, javlja RIA Novosti. Jacenjuk je kazao da je Kijev spreman da preda istragu zapadnim partnerima i dodao da je moguće da na čelu istrage bude Holandija. On je rekao i da je Kijev spreman da transportuje tela u Amsterdam.

Vladimir Putin: Nemojte tragediju aviona koristiti za postizanje plaćeničkih političkih ciljeva, Foto Reuters

10.49 - Predsednik Rusije Vladimir Putin izjavio je da niko nema pravo da koristi tragediju aviona "Malezije erlajnza" za postizanje "plaćeničkih političkih ciljeva", navodi se u saopštenju Kremlja. "Svi oni koji su odgovorni za situaciju na istoku Ukrajine treba da priznaju tu odgovornost i pred sopstvenim narodom, ali i narodima zemalja čiji su državljani izgubili život u padu aviona na letu MH 17", rekao je Putin i apelovao na zaraćene strane u Ukrajini da obezbede uslove za punu istragu. Zao udes leta MH 17 Putin je nazvao strašnom tragedijom i istakao da je Rusija više puta pozivala zaraćene strane da hitno prekinu krvoproliće i sednu za pregovarački sto, prenela je agencija Itar-Tass.

09.28 - Grupa holandskih stručnjaka stigla je u Donjeck da bi se pridružila istrazi o katastrofi malezijskog aviona. Oni će prvo pogledati kako su u Torezu smeštena tela, a zatim će otići na mesto pada boinga 777 "Malezija erlajnza", javlja RIA Novosti.
Foto AP
Foto AP

08.45 - Spasilački timovi pronašli su tela 251 od 298 žrtava pada malezijskog "boinga -777" na istoku Ukrajine, izjavio je danas Sergej Kavtaradze, zvanični predstavnik premijera i član Saveta za bezbednost samoproglašene Donjecke Narodne Republike. Sva tela se sada nalaze u hladnjačama na železničkoj stanici u Torezu i tamo će ostati dok ministarstvo za vanredne situacije i međunarodni stručnjaci ne odluče gde će ona biti trasnportovana, a pretpostavlja se da će to biti Marijupolj, rekao je Kavtaradze za ruske medije. Kavtaradze je rekao da zvaničnici DNR preduzimaju sve mere na bezbednosti posmatrača OEBS-a i četiri ukrajinska stručnjaka koji rade na mestu pada aviona, kao i da su spremni da pruže pomoć međunarodnim stručnjacima za civilnu avijaciju, čiji se dolazak tek očekuje.

Vitalij Čurkin, Foto AP
Vitalij Čurkin, Foto AP

08.40 - Savet bezbednosti UN noćas je završio konsultacije o australijskom predlogu rezolucije o avionskoj nesreći u Ukrajini i večeras u 21 sat će glasati o tome, izjavio je britanski amabsador u UN Mark Lajl Grant .Ambasador Rusije u UN Vitalij Čurkin je izjavio da su konsultacije o predlogu rezolucije bile korisne. "Nešto smo postigli, videćemo kako će to biti realizovano", rekao je Čurkin, prenosi Itar-Tass. Rezolucijom bi od proruskih snaga u istočnoj Ukrajini bilo zatraženo da omoguće pristup srušenom avionu malezijske kompanije "Malezija erlajnz". Njome bi bila zatražena potpuna saradnja svih zemalja u regionu, uključujući Rusiju.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track