UPRKOS PETICIJI 500.000 LJUDI: Polarni medved Arturo ostaje zatočen u Argentini
Foto: Printcsreen Yt

Ništa od puta u Kanadu

UPRKOS PETICIJI 500.000 LJUDI: Polarni medved Arturo ostaje zatočen u Argentini

Planeta -
Borci za prava životinja navode da se medved Arturo nervozno kreće u zatočeništvu u betonu i ocenjuju da pati od depresije. Pokrenuta je kampanja da se medved prebaci u zoološki vrt u Vinipegu, što je u Kanadi prihvaćeno

BUENOS AJRES - Poslednji živi argentinski polarni medved u zatočeništvu, ostaće zatočen uprkos peticiji koju je potpisalo pola miliona ljudi tražeći da bude prebačen u Kanadu. Direktor zoološkog vrta Mendosa na zapadu Argentine rekao je da je 28 godina stari medeved previše star da bi bezbedno bio prebačen.

Borci za prava životinja navode da se medved Arturo nervozno kreće u zatočeništvu u betonu i ocenjuju da pati od depresije. Pokrenuta je kampanja da se medved prebaci u zoološki vrt u Vinipegu, što je u Kanadi prihvaćeno.

Peticiju koja je upućena argentinskoj predsednici Kristini Fernandes za premeštanje Artura potpisalo je do danas više od 500.000 ljudi. Direktor žoološkog vrta rekao je da Arturo pati od bolesti tipičnih za starost, zbog čega je i premeštanje opasno jer bi morao biti pod sedativima tokom puta.

Panel argentinskih veterinara zaključio je u februaru da bi Arturo trebalo da ostane u Mendosi, čemu se protive Grinpis (Greenpeace) i druge ekološke organizacije navodeći da je temperatura koja dostiže 30 stepeni leti opasna za polarnog medvecea.

Poslednji polarni medeved u Buenos Ajresu uginuo je u decembru 2012. tokom toplotnog talasa.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja