(VIDEO) UŽIVO DAN 156 OBORENA DVA SUHOJA: Ukrajinci optužuju Rusiju za napad!
Foto: Printcsreen Yt

Građanski rat u Ukrajini

(VIDEO) UŽIVO DAN 156 OBORENA DVA SUHOJA: Ukrajinci optužuju Rusiju za napad!

Planeta -
Prema preliminarnim informacijama, rakete su ispaljene sa ruske teritorije, saopštio je ukrajinski Nacionalni savet za bezbednost

KIJEV - Rakete kojima su danas na istoku Ukrajine oborena dva borbena aviona ukrajinske vojske Suhoj-25 su ispaljene sa teritorije Rusije, saopštio je ukrajinski Nacionalni savet za bezbednost.

"Prema preliminarnim informacijama, rakete su ispaljene sa ruske teritorije", navodi se u saopštenju Saveta, uz podatak da su avioni leteli na visini od 5.200 metara, prenela je agencija AFP.

Ukrajinsko Ministarstvo odbrane je nešto ranije tokom današnjeg dana saopštilo da su proruske snage danas na istoku Ukrajine oborile dva borbena aviona ukrajinske vojske.

http://www.youtube.com/watch?v=dfotnnYpzes

19.21 - Ministar odbrane samoproklamovane Donjecke Narodne Republike (DNR) Igor Strelkov izdao je iz bezbednosnih razloga zabranu rada novinara u zonama borbenih akcija, objavila je danas pres služba DNR.Kako je saopšteno, cilj zabrane je kako obezbeđivanje lične sigurnosti novinara, tako i zaštita informacija od važnosti za proruske snage, prenosi Itar-Tas.

17.52 - Međunarodni komitet Crvenog krsta (ICRC) saopštio je danas da smatra da je Ukrajina u građanskom ratu i pozvao obe strane da poštuju zakone rata pošto su civili na udaru.Ova formalna klasifikacija znači da bi učesnici u borbama između ukrajinskih snaga i proruskih aktivista na istoku zemlje eventualno mogli da budu krivično gonjeni zbog ratnih zločina na međunarodnim sudovima, preneo je AFP.

17.03 - Rakete kojima su danas na istoku Ukrajine oborena dva borbena aviona ukrajinske vojske Suhoj-25 su ispaljene sa teritorije Rusije, saopštio je ukrajinski Nacionalni savet za bezbednost. "Prema preliminarnim informacijama, rakete su ispaljene sa ruske teritorije", navodi se u saopštenju Saveta, uz podatak da su avioni leteli na visini od 5.200 metara, prenela je agencija AFP.

16.17 - Ukrajinski zvaničnici tvrde da su proruske snage oborile dva njihova borbena aviona na istoku Ukrajine, a predstavnici samoproglašene Donjecke Narodne Republike kažu da to nije tačno i da su oborili samo jedan Suhoj 25. "Oborena su dva ukrajinska aviona Su-25 blizu Dmitrovke, piloti su se katapultirali", izjavio je šef Informativnog centra Saveta za nacionalnu bezbednost i odbranu Andrej Lisjenko u telefonskom razgovoru s novinarima ruske agencije RIA Novosti. S druge strane, šef Komiteta za mobilizaciju samoproglašene Donjecke Narodne Republike Pavle Gubarev kaže da ga je komandant snaga samoodbrane DNR Igor Strelkov obavestio da je oboren samo jedan avion, a drugi je samo pogođen."Lovac vojske Ukrajine oboren je nad planinom Saur Mogil. Pilot se katapultirao. Može biti da je još jedan avion pogođen", objavio je on na Fejsbuku i Tviteru.

15.11 - Vlasti grada Lisičanska na istoku Ukrajine, koji ukrajinska artiljerija danima zasipa granatama, zatražile su zvanično pomoć od predsednika Rusije Vladimira Putina i kancelara Nemačke Angele Merkel. "Ukrajinska armija sa svojih pozicija sistematski granatira industrijska postrojenja u prigradskim naseljima i centralnom delu grada", napisala je sekretar gradskog saveta Tatjana Vinik u pismu dvama liderima. "Imamo neoborive dokaze o primeni oružanih sistema višecevnih bacača po ciljevima koji nemaju vojni značaj", navodi ona i upozorava da je Lisičansk "na ivici ekološke katastrofe", pa apeluje na lidere Rusije i Nemačke da pomognu "u organizaciji i sprovođenju pregovora o prekidu neprijateljstava, kao i obliku budućeg političkog ustrojstva u Donbasu".

14.02 - Vlada Ukrajine donela je odluku o osnivanju komiteta za uvođenje sankcija Rusiji i građanima Rusije "koji podržavaju teroriste", saopštio je ukrajinski premijer Arsenij Jacenjuk otvarajući sednicu vlade, prenosi Tanjug. U sastavu komiteta biće predstavnici ministarstava pravde i spoljnih poslova, kao i pravosudnih, ekonomskih i bezbednosnih struktura, prenela je UNN. RIA Novosti izveštava da je ukrajinski premijer naložio da se pripremi spisak ruskih državljana i kompanija kojima će biti uvedene sankcije.

Igor Strelkov, Foto Reuters

12.41 - Pripadnici samoodbrane samoproglašene DNR napustili su naselja Karlovku, Netajlovo i Pervomajskoje, gde nisu imali mnogo ljudi, izjavio je njihov komandant Igor Strelkov. "Povukli smo se bez gubitaka u tehnici i sa beznačajnim gubicima u ljudstvu", rekao je Strelkov i dodao da su "protivnici deblokirali aerodrom i došli neposredno do severozapadne periferije Donjecka". Strelkov pretpostavlja da ukrajinske snage neće širiti ofanzivu i da će se ograničiti na artiljerijsku paljbu. "Protivnici neće ulaziti u dubinu grada. Donjeck nije mali Dzeržinsk sa garnizonom od 80 boraca (...) Pokušaće da nas blokiraju i prinude na povlačenje, po formuli iz Slavjanska", rekao je Strelkov.

11.41 - Najmanje tri civila su poginula a deset je ranjeno u ofanzivi ukrajinske vojske na Lugansk tokom protekla 24 sata, saopštile su vlasti tog grada na istoku Ukrajine. Hitna pomoć u Lugansku intervenisala je 145 puta a zbog zadobijenih rana i povreda u oružanim sukobima poginula su tri, a ranjeno je deset civila, prenosi agencija UNN saopštenje gradskih vlasti. Ukrajinska artiljerija granatirala je nekoliko gradskih oblasti i oštećeno je nekoliko desetna kuća, javlja Itar-Tass. Bez struje je ostalo 35.000 potrošača, bez vode više od 4.000, a u nekoliko rejona prekinuto je snabdevanje gasom. Nastavljene su i borbe kod Lisičanska.

10.34 - U Rusiju je od 1. aprila stiglo oko 515.000 izbeglica iz istočnog dela Ukrajine gde ukrajinska vojska vodi ofanzivu protiv ruskih separatista, a oko 80 odsto izbeglica je u pograničnoj zoni Rusije prema Ukrajini", izjavio je šef ruske imigracione službe Konstantin Romodanovski i dodao da taj talas još ne jenjava. Ruske vlasti su otvorile 400 prihvatnih logora za izbeglice, većinom kod Rostova na Donu. Ruske vlasti razmatraju da tim izbeglicama, većinom ruske nacionalnosti, olakša dobijanje ruskog državljanstva.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja