PARALELNA POTRAGA  Pad malezijskog MH17 ne ometa traženje nestalog MH 370
Foto: Fonet/AP

Nema odustajanja

PARALELNA POTRAGA Pad malezijskog MH17 ne ometa traženje nestalog MH 370

Planeta -
Australijska Služba za bezbednost transporta pravi mapu dna Indijskog okeana gde će u septembru početi nova potraga

KANBERA - Višemesečna potraga za putničkim avionom malezijske kompanije koji je nestao u Indijskom okeanu, kod Australije, neće biti prekinuta zbog toga što je šef potrage angažovan za transport tela poginulih u drugom avionu "Malezija erlajnza", koji je prošle nedelje najverovatnije oboren u Ukrajini, objavila je danas australijska vlada.

Angus Hjuston je na čelu Koordinacionog centra Australije za potragu za avionom za koji se veruje da je pao u Indijski okean 8. marta, pošto je misteriozno skrenuo daleko s kursa tokom leta iz Kuala Lumpura za Peking. Bivši australijski ministar odbrane je danas u ukrajinskom gradu Harkovu, kao specijalni izaslanik premijera, da preuzme tela Australijanaca, žrtava pada aviona prošlog četvrtka.

Potraga na dnu Indijskog okeana počinje u septembru, Foto AP
Potraga na dnu Indijskog okeana počinje u septembru, Foto AP

Ministar transporta Australije Voren Tras je rekao da se potraga za avionom nestalim pre više od četiri meseca, "neometano nastavlja". Australijska Služba za bezbednost transporta pravi mapu dna Indijskog okeana pomoću dva istraživačka broda, pokrivajući 60.000 kvadratnih kilometara, što je ključni korak pred potragu sonarom za nestalim "boingom 777" koja počinje u septembru.

Prvobitno pretraživanje 850 kvadratnih kilometara okeana nešto severnije donelo je samo potvrdu da se tragalo na pogrešnom mestu. Australija je u Ukrajinu poslala stručnjake za istragu i za identifikaciju tela kao vojni transportni avion za prevoz tela u Holandiji, na identifikaciju.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track