Kurc: Evropski mirovni model nema alternativu
Foto: Beta AP

100. godišnjica Prvog svetskog rata

Kurc: Evropski mirovni model nema alternativu

Planeta -
Nakon kraja Drugog svetskog rata inicirano, evropskim procesom integracije je učvršćeno pomirenje na zapadu koje je stvorilo osnovu koja je i do dan danas delotvorna i kojoj su pristupile 28 države, naglasio je ministar inostranih poslova Austrije

BEČ - Ministar inostranih poslova Austrije Sebastijan Kurc ocenio je, povodom današnje stote godišnjice početka Prvog svetskog rata, da je jasno da evropski mirovni model nema altrenativu.

On je, u saopštenju, istakao da je prvi globalni rat u istoriji izazvao do tada neviđeni broj žrtava, pre svega među civilima. Moderno naoružanje, ratne taktike, upotrebljeni otrovni gas i glad izazvali su smrt više od 13 miliona vojnika i civila, kojima treba odati poštu u ovoj godini, poručio je Kurc.

"100 godina posle početka rata sećamo se u ujedinjenoj Evropi katastrofa 20.veka. Nakon kraja Drugog svetskog rata inicirano, evropskim procesom integracije je učvršćeno pomirenje na zapadu koje je stvorilo osnovu koja je i do dan danas delotvorna i kojoj su pristupile 28 države", naglasio je Kurc.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track